Hlavní obsah
3,0
(28)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Angreštové keře jsou letos obsypané extra velkými plody, a tak je nejvyšší čas pustit se do jejich zpracování. Nebude proto od věci zkusit tenhle recept na medové těsto a vločkovou drobenku.

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 180 g pšeničné celozrnné mouky
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 ks vejce
  • 50 g medu
  • 300 g angreštu
Na ozdobu a posypání
  • 500 g angreštu
  • 1 lžíce cukru moučka
Drobenka
  • 50 g másla
  • 100 g ovesných vloček
  • 80 g třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte 175 stupňů. Angrešt omyjte a zbavte ho stopek. Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vložte spolu s medem do mísy a vyšlehejte je. Postupně pak do nich po lžících všlehávejte střídavě mouku a smetanu, až bude těsto hotové. Úplně nakonec do těsta vmíchejte vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Těsto nalijte do předem vymazané formy a navrch rovnoměrně rozložte kuličky angreštu. Ovesné vločky v mixéru trochu nadrťte, vložte je do mísy s máslem a třtinovým cukrem a rukama z nich vypracujte drobenku. Tou pak posypte připravený koláč.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Hotový koláč vložte do trouby a pečte asi 20–25 minut dozlatova. Po dopečení jej nechte zchladnout a podle chuti jej zlehka posypte moučkovým cukrem. Podávejte klidně ještě teplý :-).

Související témata:

Načítám