Článek
Dnes je přesně ten den, kdy vás v zájmu sladkého pokušení možná budeme svádět k hříchu. Cesty k uspokojení chuťových buněk jsou ale někdy nevyzpytatelné, a jestli vám nepomohou právě tahle brownies, tak už vážně nevíme. V naší kuchyni totiž zmizela rychlostí blesku, a možná ještě mnohem rychleji!
Na formu o rozměrech asi 25 x 25 cm potřebujete: 300 g červené řepy (po očištění jí zbude asi 250 g), 200 g hořké čokolády s podílem kakaa kolem 55 %, 150 g másla, 200 g třtinového cukru, 100 g hladké mouky, 20 g holandského kakaa, 3 vejce
Na tvarohovou směs: 250 g měkkého tučného tvarohu, 2 lžíce cukru moučka, 1 lžíci škrobu nebo pudinku a 1 vejce
Hluboký plech nebo větší zapékací misku vyložte pečicím papírem. Aby se vám s ním lépe pracovalo, nejprve ho pocákejte trochou vody a zmuchlejte.
Červenou řepu zbavte slupky, omyjte ji, nakrájejte na kostky a uvařte ji do měkka. Pokud si nechcete příliš začervenit ruce, doporučujeme používat rukavice, po pár umytích ale barva z rukou zmizí tak jako tak. Měkkou řepu sceďte a vložte do mixéru. Přidejte máslo a čokoládu rozlámanou na kostky a vše rozmixujte na kaši – čokoláda se díky teplotě řepy rozpustí přesně tak, jak má. Směs pak nechte úplně vychladnout.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Ve vysoké míse vyšlehejte celá vejce s cukrem do pěny. Následně postupně všlehejte směs řepy a čokolády a na závěr i mouku prosátou s kakaem.
Tvaroh vyšlehejte s vajíčkem, přidejte moučkový cukr a trochu škrobu (je jedno, jestli kukuřičného nebo bramborového). Směs na brownies nalijte do formy a rozetřete ji po celé ploše. Pak tvarohem vytvořte na povrchu mozaiku – tvaroh se během pečení „propadne“ do čokoládového těsta. To vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut. Hotový koláč poznáte podle toho, že je celý ztuhlý.
Zchladlá brownies nakrájejte na kostky a podávejte. Můžete je nakrájet i na malinké kostičky, které se budou vyjímat na každém stole.
Tak co? Pustíte se do pečení ještě dnes, nebo až zítra?