Hlavní obsah
1,8
(6)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ať už letos budete trávit Vánoce jakkoli, na Štěpána se vám bude pro návštěvu hodit možná trochu netradiční dezert – krásný potahovaný dort. Jak na něj, vám poradíme v dnešním článku.

1 hod., 45 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 4 ks vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 160 g cukru moučka
  • 1 balíček prášku do pečiva
Krém
  • 2 lžíce lískooříškové pomazánky
  • 250 g mascarpone
  • 2 ks banánu
Na potažení, podsypávání a ozdobu
  • 450 g potahovací hmoty
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce barevného cukrářského zdobení
Na podklad pod hmotu
  • 100 g másla
  • 100 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Když máte upečený a vychladlý oblíbený korpus, můžete se pustit do plnění a zdobení. Nejdřív si připravte náplň: mascarpone vyšlehejte s oříškovou pomazánkou a banány nakrájejte na tenké plátky.

02.

Korpus vodorovně prořízněte, spodní část namažte polovinou krému, proložte kolečky banánu, pomažte druhou polovinou krému a přiklopte druhou částí korpusu řeznou stranou nahoru.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a celý dort jím pomažte – svrchu i po obvodu. Tato vrstva má jasný úkol: vyrovná jednotlivé nerovnosti korpusu a dobře na něj přiléhá potahovací hmota. Pokud byste pod hmotu máslovou vrstvu nedali, od korpusu by navlhla a přestala by držet tvar, případně by se úplně rozpadla. Místo másla můžete na vyhlazení použít jemný meruňkový džem bez kousků ovoce. Takto připravený dort dejte do lednice ztuhnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Trošku škrobu přes sítko nasypte na pracovní plochu (ta by měla být úplně hladká). Potahovací hmotu v rukách propracujte a na pracovní ploše ji následně vyválejte na plát tenký asi 3–4 mm.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Ten pak velmi opatrně naneste na ztuhlý dort, případné převisy nožem odřízněte a pomocí cukrářské stěrky hmotu uhlaďte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Odříznuté kousky potahovací hmoty použijte na ozdobení – pomocí vypichovátek (která koupíte s mnoha rozličnými motivy v každých domácích potřebách za pár korun) vyrobte sněhové vločky různých velikostí. Hmotu můžete pomocí gelových potravinářských barviv také obarvit. Každou vločku z rubové strany potřete štětečkem namočeným ve vodě a opatrně ji pak „přilepte“ na dort.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Nakonec můžete dezert dozdobit jedlými flitry (seženete je v cukrářských potřebách), použít můžete i perličky či posypové cukrové vločky.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie24 896,78 kJ
Bílkoviny55,65 g
Tuky248,34 g
Sacharidy865,71 g
Sůl1,48 g
SAFA137,97 g
Vláknina21,41 g
Cukry719,33 g
Související témata:

Načítám