Článek
Kořenicí směsi, kterou potřebujete do náplně, se v angličtině říká mixed spice. Seženete ji v obchodech s britskými potravinami (Marks, Robertson, větší Tesco) nebo si ji můžete namíchat sami. Dominantní by měla být skořice, muškátový oříšek a mleté nové koření, zbytek záleží na vás – někdo radši víc hřebíčku, jiný zázvoru nebo anýzu. Obecně do něj patří skořice, muškátový oříšek, nové koření, zázvor, hřebíček, semínka koriandru, chilli a anýz, vše samozřejmě mleté.
Postup
01.
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu (a dvojnásob to dnes platí o másle na náplň, to by mělo být rozměklé tak, aby šlo roztírat lžící), jen mléko na kvásek musí být o něco teplejší.
02.
Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené kvasnice a nechte v teple vzejít kvásek. Když ten vzejde, dejte do mísy mouku, zbytek mléka, žloutek, rozpuštěné máslo a špetku soli, a nakonec přilijte i kvásek. Pomocí šlehače s hnětacími háky vypracujte hladké těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě asi 45 minut kynout.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Vykynuté těsto na pomoučené podložce rukama ještě jednou propracujte a rozválejte jej na obdélník tenký asi 3 mm. Celý obdélník potřete rozměklým máslem. Třtinový cukr smíchejte se směsí koření a namletými oříšky a vzniklou směsí celý obdélník rovnoměrně posypte.
04.
Připravené těsto pak smotejte jako roládu, těsto se při zavinování ale snažte pokud možno trochu utahovat. Vzniklého zamotaného hada podélně ostrým nožem rozřízněte na poloviny. Obě části vzájemně smotejte do vrtule – přesně tak, jak vidíte na fotografiích. Plech vyložte pečicím papírem nebo folií a konce pak spojte do věnce.
05.
Věnec pečte asi 20–25 minut dozlatova. Pak už stačí aspoň chvíli odolat a nechat ho na moment zchladnout (po horkém kynutém těstě by vám vážně nebylo nejlíp :-)) a můžete pocukrovaný podávat, ideálně se skleničkou studeného mléka. Tahle kombinace nikdy nezklame!