Článek
Postup
01.
Hladkou mouku, máslo nakrájené na kousky a 1 žloutek důkladně propracujte na těsto, podle potřeby přidejte 1–2 lžíce studené vody. Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a nechte ho asi 30 minut odležet v lednici.
02.
Troubu zapněte na 180 stupňů.
03.
Hrušky očistěte, nakrájejte na podélné poloviny a zbavte je jádřinců a dřevnatých vláken vedoucích ke stopce.
04.
Kousek másla rozpusťte na pánvi, přisypejte cukr a za občasného promíchání ho nechte zkaramelizovat.

Foto: Jakub Jurdič
05.
Karamel nalijte na dno formy, hrušky poskládejte řeznou stranou nahoru do kruhu, poprašte je skořicí a muškátovým oříškem a dejte je asi na 20 minut péct.
06.
Těsto vyválejte na tenký plát, který musí být o něco větší, než je průměr formy. Předpečené hrušky vyjměte z trouby a těsto přes ně urovnejte, nadbytečné kraje zarolujte na bok. Vidličkou nebo špičkou nože těsto několikrát propíchněte, aby mohla odcházet pára.

Foto: Jakub Jurdič
07.
Vraťte do trouby a pečte ještě asi 20–25 minut dozlatova.
08.
Upečený koláč nechte chvíli chladnout, přiklopte ho servírovacím talířem a jednoduše otočte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.