Hlavní obsah
3,2
(26)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Obrácené koláče zažívají v poslední době svoji renesanci a my se nedivíme, protože jsou prostě dokonalé! Na výrobu jsou přitom tak jednoduché, že je zvládne i začátečník.

50 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 2 lžíce studené vody
Náplň
  • 3 ks hrušek
  • 40 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 1 trochu skořice
  • 1 špetka muškátového oříšku
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Hladkou mouku, máslo nakrájené na kousky a 1 žloutek důkladně propracujte na těsto, podle potřeby přidejte 1–2 lžíce studené vody. Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku a nechte ho asi 30 minut odležet v lednici.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů.

03.

Hrušky očistěte, nakrájejte na podélné poloviny a zbavte je jádřinců a dřevnatých vláken vedoucích ke stopce.

04.

Kousek másla rozpusťte na pánvi, přisypejte cukr a za občasného promíchání ho nechte zkaramelizovat.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Karamel nalijte na dno formy, hrušky poskládejte řeznou stranou nahoru do kruhu, poprašte je skořicí a muškátovým oříškem a dejte je asi na 20 minut péct.

06.

Těsto vyválejte na tenký plát, který musí být o něco větší, než je průměr formy. Předpečené hrušky vyjměte z trouby a těsto přes ně urovnejte, nadbytečné kraje zarolujte na bok. Vidličkou nebo špičkou nože těsto několikrát propíchněte, aby mohla odcházet pára.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Vraťte do trouby a pečte ještě asi 20–25 minut dozlatova.

08.

Upečený koláč nechte chvíli chladnout, přiklopte ho servírovacím talířem a jednoduše otočte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Související témata:

Načítám