Článek
Postup
01.
Hrušky oloupejte (ale nechte jim stopku!) a pomocí vykrajovače je zespodu zbavte jádřinců. Pokud budete hrušky speciálně vybírat na tento recept, pořiďte nějaké s typicky hruškovým tvarem, ať vypadají opravdu krásně!
02.
Připravené hrušky vložte do kastrolku, zalijte džusem a vodou, přidejte koření a citronovou i pomerančovou kůru a vše vařte asi 15 minut, dokud hrušky nebudou skoro měkké. Pak je z tekutiny vyjměte a nechte je důkladně okapat a vychladnout.
03.
Smetanu nalijte do kastrolku, přiveďte ji k varu a přidejte trochu cukru a nalámanou čokoládu. Tu nechte za stálého míchání rozpustit, pak vzniklou omáčku vypněte, nechte vychladnout a na závěr do ní vmíchejte velkého panáka karibského rumu. Ten omáčce dodá šmrnc a úžasně ji ovoní!
04.
Teď už stačí hrušky postavit na talíř, přelít omáčkou a posypat nasekanými nesolenými pistáciemi. K podávání nezapomeňte přiložit klasický příbor! :-)