Článek
Postup
01.
Pevně věříme, že už jsme vás kynuté těsto naučili a že už se ho dávno nebojíte. Pro jistotu si ale základní kroky zopakujeme: V troše teplého (ale ne horkého) mléka rozpusťte lžíci cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, vejce, rozpuštěné máslo, zbytek teplého mléka a vzešlý kvásek a vypracujte jednolité hladké těsto. To následně nechte na teplém místě nakynout.
02.
Mezitím si připravte vanilkový krém. Žloutky vyšlehejte s cukrem a ke směsi přidejte mouku a vanilkový extrakt. Mléko přiveďte k varu a pomalu ho za stálého míchání (aby nevznikly hrudky) vlijte ke žloutkové směsi. Vše přelijte zpět do hrnce, přiveďte znovu k varu, odstavte a nechte vychladnout. Aby nevznikl škraloup, přikryjte krém potravinářskou folií nebo ho pravidelně promíchejte.
03.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše a asi čtvrtinu z něj odeberte. Tu vyválejte na tenký plát, který urovnejte na dno vymazané dortové formy. Zbytek těsta rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi 3,5 mm. Tu potřete vychladlým vanilkovým krémem, posypte nasekanou čokoládou a plát zaviňte.
04.
Vzniklou roládu nakrájejte na asi 4 cm široké kousky a ty naskládejte do dortové formy „šnekem“ nahoru. Připravený moučník vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova. Hotové chinois nechte úplně vychladnout, a teprve potom je nakrájejte nebo rozeberte na jednotlivé šneky – zatepla by se vše rozpadlo. Díky vláčnosti vydrží dobré i 3 dny, vzhledem k jejich chutnosti ale takovou životnost často nemají :-).