Hlavní obsah
3,0
(1)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zatímco v Čechách a na Moravě se ze sladkého kynutého těsta většinou dělají buchty a koláče, ve Francii je to oblíbený máslový moučník s názvem chinois. A je minimálně stejně dobrý jako naše buchty!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 75 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 ks vejce
  • 40 g cukru krupice
  • 70 g másla
  • 300 g hladké mouky
Na podsypávání
  • 1 hrst hladké mouky
Krém
  • 3 ks žloutků
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 500 ml mléka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 50 g hořké čokolády
Na vymazání formy
  • 1 lžíce tuku
Článek

Postup

01.

Pevně věříme, že už jsme vás kynuté těsto naučili a že už se ho dávno nebojíte. Pro jistotu si ale základní kroky zopakujeme: V troše teplého (ale ne horkého) mléka rozpusťte lžíci cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, vejce, rozpuštěné máslo, zbytek teplého mléka a vzešlý kvásek a vypracujte jednolité hladké těsto. To následně nechte na teplém místě nakynout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Mezitím si připravte vanilkový krém. Žloutky vyšlehejte s cukrem a ke směsi přidejte mouku a vanilkový extrakt. Mléko přiveďte k varu a pomalu ho za stálého míchání (aby nevznikly hrudky) vlijte ke žloutkové směsi. Vše přelijte zpět do hrnce, přiveďte znovu k varu, odstavte a nechte vychladnout. Aby nevznikl škraloup, přikryjte krém potravinářskou folií nebo ho pravidelně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Nakynuté těsto propracujte na pomoučené pracovní ploše a asi čtvrtinu z něj odeberte. Tu vyválejte na tenký plát, který urovnejte na dno vymazané dortové formy. Zbytek těsta rozválejte na obdélníkovou placku silnou asi 3,5 mm. Tu potřete vychladlým vanilkovým krémem, posypte nasekanou čokoládou a plát zaviňte.

04.

Vzniklou roládu nakrájejte na asi 4 cm široké kousky a ty naskládejte do dortové formy „šnekem“ nahoru. Připravený moučník vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 30–35 minut dozlatova. Hotové chinois nechte úplně vychladnout, a teprve potom je nakrájejte nebo rozeberte na jednotlivé šneky – zatepla by se vše rozpadlo. Díky vláčnosti vydrží dobré i 3 dny, vzhledem k jejich chutnosti ale takovou životnost často nemají :-).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám