Hlavní obsah
4,3
(16)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Tenhle rolovaný nebo také skládaný dort je určitě tip na originální dezert. Jednak netradičně vypadá na řezu a jednak nepotřebujete ani dortovou formu. A kdo by odolal lehkému piškotu, šlehačce a jahodám!

45 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
  • 6 ks vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic cukru krupice
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 250 g čerstvých jahod
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 g mascarpone
  • 80 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Tenhle dort je v podstatě netradičně zabalená roláda. Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, šlehačku naopak v lednici nechte co nejdéle – jinak byste ji pak nevyšlehali. Troubu zapněte na 190 stupňů Celsia a na plech připravte pečicí papír.

02.

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do vysoké pěny. Postupně do nich pak zašlehejte olej. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zapracujte žloutkovou směs a následně i mouku, kterou jste předem promíchali s jedlou sodou nebo práškem do pečiva. 

03.

Hladké těsto nalijte na plech s pečicím papírem a dejte péct na 12–15 minut do trouby dorůžova. Upečené těsto je na dotek pružné a na krajích se lehce odlupuje od papíru. Překlopte na utěrku, srolujte a nechte vychladnout. 

Foto: Ondřej Hošt

Připravte si všechny suroviny a postupujte podle receptuFoto: Ondřej Hošt

04.

Připravte si krém. Asi 4 jahody si nechte bokem na ozdobu, zbytek nakrájejte na malé kousky. V míse ušlehejte šlehačku, do které pak vmíchejte hladké mascarpone. Asi 1/3 dejte bokem a do zbytku přidejte nakrájené jahody.

Foto: Ondřej Hošt

Jahody nakrájejte na kousky a přidejte do krémuFoto: Ondřej Hošt

05.

Těsto rozrolujte, rozřízněte na podélné třetiny. Jednu z nich potřete krémem s jahodami, srolujte jako roládu a postavte na kulatou stranu. 

06.

Druhý a třetí plát také potřete krémem s jahodami a postupně jimi „obalte“ základ smotaný jako roládu – vše je dobře vidět na fotografiích. 

07.

Nakonec celý dort zvenčí potřete krémem bez kousků jahod a navrch dozdobte jahůdkami vcelku. Uložte ho na asi 2 hodiny do lednice ztuhnout, pak vám půjde i krásně nakrájet!

Foto: Ondřej Hošt

Netradičně smotaná roláda vytvoří báječný dortFoto: Ondřej Hošt

Roláda nemusí být jen nasladko, zkuste i hovězí roládu pečenou v paprikách nebo kuřecí roládu s mozzarellou.

Energetická hodnota celkem - 1 dort
Energie18 279,2 kJ
Bílkoviny59,42 g
Tuky350 g
Sacharidy246,3 g
Sůl1,53 g
SAFA203,21 g
Vláknina6,8 g
Cukry185,45 g

Načítám