Článek
Postup
01.
Tenhle dort je v podstatě netradičně zabalená roláda. Vajíčka vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, šlehačku naopak v lednici nechte co nejdéle – jinak byste ji pak nevyšlehali. Troubu zapněte na 190 stupňů Celsia a na plech připravte pečicí papír.
02.
Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do vysoké pěny. Postupně do nich pak zašlehejte olej. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zapracujte žloutkovou směs a následně i mouku, kterou jste předem promíchali s jedlou sodou nebo práškem do pečiva.
03.
Hladké těsto nalijte na plech s pečicím papírem a dejte péct na 12–15 minut do trouby dorůžova. Upečené těsto je na dotek pružné a na krajích se lehce odlupuje od papíru. Překlopte na utěrku, srolujte a nechte vychladnout.
04.
Připravte si krém. Asi 4 jahody si nechte bokem na ozdobu, zbytek nakrájejte na malé kousky. V míse ušlehejte šlehačku, do které pak vmíchejte hladké mascarpone. Asi 1/3 dejte bokem a do zbytku přidejte nakrájené jahody.
05.
Těsto rozrolujte, rozřízněte na podélné třetiny. Jednu z nich potřete krémem s jahodami, srolujte jako roládu a postavte na kulatou stranu.
06.
Druhý a třetí plát také potřete krémem s jahodami a postupně jimi „obalte“ základ smotaný jako roládu – vše je dobře vidět na fotografiích.
07.
Nakonec celý dort zvenčí potřete krémem bez kousků jahod a navrch dozdobte jahůdkami vcelku. Uložte ho na asi 2 hodiny do lednice ztuhnout, pak vám půjde i krásně nakrájet!
Roláda nemusí být jen nasladko, zkuste i hovězí roládu pečenou v paprikách nebo kuřecí roládu s mozzarellou.