Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 175 stupňů Celsia. Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejte do mísy. Oddělte od sebe žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr. Po jednom do směsi všlehejte žloutky a olej a nakonec také moučnou směs.
02.
Těsto nalijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 20 minut. Že je těsto hotové, poznáte podle toho, že při zapíchnutí špejle do středu těsta ji vyndáte úplně suchou.
Krém: Změklé máslo vymíchejte s tvarohem a cukrem dohladka, cukru můžete podle chuti dát o něco víc.
03.
Upečený a vychladlý korpus v polovině jeho výšky prořízněte, potřete polovinou tvarohové směsi, přiklopte a zbytek tvarohu naneste navrch. S nanášením vám pomůže i cukrářská zdobička!
04.
Dort můžete ozdobit také originálními čokoládovými ozdobičkami. Rozpusťte bílou čokoládu a štětcem namažte „jazýčky“ na potravinářskou fólii, alobal nebo jiný hladký a ohebný podklad. Bílou čokoládu nechte ztuhnout (pomoci si můžete i mrazničkou) a rozpusťte hořkou čokoládu. Štětcem namočeným v tmavé čokoládě naneste o něco menší tmavou vrstvu na bílé jazýčky.
05.
Zbytek tmavé čokolády (asi polovinu) naneste lžící navrch krému na dortu a druhým koncem lžíce ji zlehka promíchejte s krémem, aby vzniklo mramorování. Teď už stačí zapíchat ztuhlé čokoládové ozdoby, a je hotovo! My jsme doprostřed dortu stejně jako ke každému servírovanému kousku daly ještě jeden kousek ovoce s cizokrajným názvem physalis. Seženete ho běžně v supermarketech.