Hlavní obsah
3,3
(41)
Foto: harexape, Shutterstock.com

Foto: harexape, Shutterstock.com

Dort Červený samet (nebo také Red Velvet Cake) vás na první pohled okouzlí krásně načervenalou barvou v kontrastu s bílým krémem. Na druhý pohled a ochutnání už mu jednoduše podlehnete!

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 225 g cukru krystal
  • 2 ks vejce
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky gelového červeného barviva
Krém
  • 400 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g másla
  • 125 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

začněte přípravou ingrediencí – máslo dejte povolit na teplé místo a vejce vyndejte z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu. Zapněte troubu na 160 stupňů Celsia a dortovou formu vymažte máslem nebo ji v ideálním případě pečlivě vyložte pečicím papírem – tak budete mít jistotu, že se dort nepřipeče a na krajích nebudete mít ošklivé zbytky mouky.

02.

Mouku prosejte s práškem do pečiva a kvalitním tmavým kakaem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehávejte i vajíčka (pokud by byla studená, ochladila by i máslo, a to byste nevyšlehali!).

03.

Do máslové pěny postupně přidávejte směs mouky a kakaa a smetanu nebo podmáslí. Úplně na konec přidejte lžíci vinného octa, sodu a barvivo. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v troubě asi 60–70 minut. Zda je dort upečený, poznáte podle toho, že při zapíchnutí špejle do středu se na ni těsto nelepí. Dort následně nechte úplně vychladnout (v originále se dokonce mrazí!).

04.

Cream cheese vyšlehejte s měkkým máslem a cukrem dohladka. Vychladlý dort 1–2 krát prokrojte a promažte částí krému. Jeho zbytkem ozdobte vršek dortu. Dalšímu zdobení se meze nekladou – někdo udělá krému větší množství a obmaže jím dort celý, my jsme ho třeba posypali červenými krystalky cukru (koupíte v cukrářských potřebách).

Související témata:

Načítám