Článek
Postup
01.
V troše vlažného mléka rozmíchejte 2 lžíce cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku se zbylým cukrem a solí, přidejte prošlehaná vajíčka, zbytek mléka, kvásek a změklé máslo.
02.
Pak vypracujte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
03.
Vykynuté těsto propracujte na lehce pomoučněné desce nebo válu. Rozdělte ho na 8 stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte kuličky. Jednotlivé kuličky těsta vyrovnejte těsně vedle sebe do formy na biskupský chlebíček a nechte ještě 30 minut kynout.
04.
Asi 10 minut před vykynutím těsta předehřejte troubu na 170 °C.
05.
Vajíčko vyšlehejte s 2 lžícemi mléka a touto směsí briošku potřete. Pak ji posypte hrubým cukrem a dejte péct na 30 minut. Když povrch pečiva zezlátne – asi po 10 minutách, přikryjte briošku alobalem. Přikrytou briošku dejte zpět do trouby a zhruba po 20 minutách je zlatá a hotová (alobal slouží jako ochrana, aby brioška nebyla z vrchu úplně tmavá, ale zlatavá a zároveň uvnitř dopečená).
06.
Vychladlou briošku nakrájejte na plátky a podávejte například s marmeládou, medem nebo lísko-oříškovou pomazánkou.