Článek
Postup
01.
Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Bílky začněte šlehat a ve chvíli, kdy začnou bělat, přidávejte po lžicích cukr krystal. Šlehejte, dokud nebude sníh tuhý. Pak snižte otáčky na mixéru, všlehejte žloutky a po lžicích polohrubou mouku. Těsto natřete na plech pokrytý pečicím papírem (snažte se, aby hmota byla rozprostřena rovnoměrně) a pečte zhruba 12 minut na 175 °C.
02.
Když se těsto dopeče, položte na něj navlhčenou utěrku a celý plech otočte dnem vzhůru. Pečicí papír pokapejte trochou vody a sundejte. Těsto zarolujte a nechte vychladnout.
03.
Marmeládu rozehřejte v mikrovlnné troubě, vychladlé těsto (roládu) rozviňte, potřete marmeládou, opět srolujte a nechte ztuhnout.
04.
Misku vyložte potravinovou fólií (aby se šarlota nepřilepila). Ztuhlou roládu nakrájejte na plátky a těmi vyložte dno i strany misky. Pár kousků si nechte na později.
05.
Ovoce omyjte a osušte, jahody nakrájejte na menší kousky. Šlehačku vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuha a v další míse smíchejte tvaroh s citronovou šťávou.
06.
Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu, přidejte k němu lžíci tvarohu a důkladně promíchejte tak, aby se nevytvořily hrudky. Zlehka vmíchejte zbytek tvarohu, vyšlehanou šlehačku a na závěr přidejte kousky ovoce.
07.
Krém vlijte do mísy vyložené plátky rolády a na vrch poklaďte zbylé kousky. Přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 3 hodiny tuhnout v lednici.
08.
Nakonec sundejte fólii, šarlotu otočte na talíř a sundejte misku i zbytky fólie. Nakrájejte a servírujte.