Článek
Postup
01.
Začněte přípravou těsta. Mouku propracujte s na kousky nakrájeným máslem, cukrem a žloutkem. Teprve, když je těsto hladké a drží pohromadě, ho zabalte do fólie a dejte na 20 minut odpočinout do lednice.
02.
Troubu zapněte na 175 stupňů. Těsto propracujte, rozválejte, rozdělte na 6 stejně velkých kousků a každý z nich urovnejte do formičky o průměru asi 5–6 cm. Pokud máte formičky větší, je potřeba úměrně tomu snížit počet porcí nebo zvýšit množství ingrediencí – těsto by zasyrova mělo být silné asi 3 mm. Těsto propíchejte vidličkou. Zejména pokud budete používat mražené ovoce, dejte koláčky předpéct na 15 minut do trouby.
03.
Mražené (nebo čerstvé, záleží na sezoně a vašich aktuálních možnostech) ovoce smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem, vložte do předpečených koláčků a pečte dalších asi 20 minut, dokud těsto na krajích nezezlátne.
04.
Mezitím si připravte meringue, jak se následující hmotě ve francouzštině říká. Bílky se solí vyšlehejte dotuha, ve stejnou dobu dejte vařit cukr s vodou. Vroucí rozvar natřikrát vlijte do šlehajících se bílků a šlehejte až do vychlazení. Sladkým sněhem naplňte zdobicí cukrářský sáček a na každý koláček zvlášť nastříkejte jednu velkou nebo několik malých pusinek.
05.
Odteď se postup liší podle toho, jestli máte, nebo nemáte flambovací pistoli (ostatně, na jedničku ji zastoupí letovací pistole na plyn, kterou má dost možná v dílně manžel). Pokud ji nemáte, vložte koláčky na dalších 10–15 minut do trouby, ve které jste teplotu zvýšili na 190 stupňů. Pokud ji máte, stačí pusinky opatrně opálit plamenem. Koláčky podávejte klidně ještě horké!