Hlavní obsah
3,3
(44)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dvě suroviny jsou pro český podzim typické: brambory a švestky. A ze švestek se vaří povidla a povidly se dá naplnit koláč z bramborového těsta. Nevěříte? Ochutnejte!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 hrst polohrubé mouky
  • 1 lžíce tuku
Náplň
  • 200 g švestkových povidel
Na ozdobu
  • 1/2 hrnku směsi ořechů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Koláčovou nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Troubu zapněte na 180 stupňů.

02.

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do vysoké světlé pěny. Do té postupně zašlehejte mléko, nastrouhané brambory a mouku prosátou s práškem do pečiva. Důkladně omyjte metly a z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně vmíchejte do základu bramborového těsta.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Polovinu těsta nalijte do formy, uhlaďte ho a opatrně potřete povidly. Pokud jsou příliš hustá a nešlo by je snadno roztírat, rozřeďte je nejdřív trochou vody nebo rumu. Na povidla nalijte druhou polovinou těsta. Ořechy nasekejte nahrubo a promíchejte je s cukrem a perníkovým kořením.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Ořechovou směsí posypte vršek koláče a dejte péct do trouby na 30–40 minut. Když má koláč zlatavou barvu, vyjměte jej, nechte jej zchladnout a můžete se do něj s chutí pustit!

Související témata:

Načítám