Článek
Postup
01.
Koláčovou nebo dortovou formu vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Troubu zapněte na 180 stupňů.
02.
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem do vysoké světlé pěny. Do té postupně zašlehejte mléko, nastrouhané brambory a mouku prosátou s práškem do pečiva. Důkladně omyjte metly a z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně vmíchejte do základu bramborového těsta.
03.
Polovinu těsta nalijte do formy, uhlaďte ho a opatrně potřete povidly. Pokud jsou příliš hustá a nešlo by je snadno roztírat, rozřeďte je nejdřív trochou vody nebo rumu. Na povidla nalijte druhou polovinou těsta. Ořechy nasekejte nahrubo a promíchejte je s cukrem a perníkovým kořením.
04.
Ořechovou směsí posypte vršek koláče a dejte péct do trouby na 30–40 minut. Když má koláč zlatavou barvu, vyjměte jej, nechte jej zchladnout a můžete se do něj s chutí pustit!