Článek
Postup
01.
Panna cottu je potřeba připravit aspoň 2–3 hodiny předem, protože musí ztuhnout, ideální je ale pustit se do ní o den dřív, abyste měli jistotu, že se vám při vyndávání ze skleniček nerozteče. A ještě jedno varování tu máme: při výběru kokosového mléka nešetřete a zajděte si do obchodu se zdravou výživou nebo biopotravinami, některá levná kokosová mléka jsou spíš voda, která kokosem snad ani nevoní.
02.
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte je nabobtnat. Smetanu nalijte spolu s kokosovým mlékem do kastrolku a zahřejte, nesmí však přejít varem! Přidejte cukr, který nechte rozpustit, a nakonec i nabobtnalou želatinu. Směs (která ani za mák nezměnila konzistenci :-)) nalijte do formiček nebo malých skleniček či šálků, nechte vychladnout a uložte ztuhnout do lednice, v zimě je tuhnutí rychlejší – panna cottu můžete dát v podstatě hned za okno (pozor ale, aby nepřemrzla!).
03.
Do hrnce nalijte kompot i s vodou, přidejte zázvor a muškátový oříšek (pozor, zázvor se přes noc rozleží, a pokud ho dáte moc, bude na druhý den pyré pikantní, a to už nemusí každému vyhovovat) a vše svařte. Pak ovoce rozmixujte dohladka. Škrob rozmíchejte s troškou vody, přidejte do rozmixovaného ananasu, ještě jednou krátce přiveďte k varu a nechte vychladnout.
04.
Než omáčka vychladne, pusťte se do kokosových tyčinek. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Vajíčko vyšlehejte v míse s cukrem a vmíchejte do něj strouhaný kokos. Pokud by těsto bylo příliš tuhé (drobilo by se), přidejte trochu mléka, záleží na velikosti vejce. V našem případě to bylo asi 50 ml. Kokosové těsto rozprostřete do malé, ideálně hranaté zapékací misky vyložené pečicím papírem – vrstva těsta by měla být asi 1,5–2 cm – a dejte péct asi na 30 minut do trouby. Upečené těsto nechte vychladnout a nakrájejte na špalíčky.
05.
Ztuhlou panna cottu podávejte přelitou ananasovým pyré a ozdobenou lístečky máty, na talířku by neměly chybět ani kokosové tyčinky!