Článek
Postup
01.
Panna cottu začněte připravovat aspoň 4 hodiny před plánovaným podáváním. Plátky želatiny ponořte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Smetanu přiveďte skoro k bodu varu (neměla by se převařit!), vmíchejte a nechte v ní rozpustit cukr.
02.
Pak do smetany přidejte kávu, nechte ji chvíli louhovat a smetanu od sedliny přeceďte. Nakonec vmíchejte vyždímanou nabobtnalou želatinu, směs nalijte do formiček, nechte zchladnout na pokojovou teplotu a následně dejte ztuhnout aspoň na 3 hodiny do lednice.
03.
Třešně vypeckujte, vhoďte je do hrnce, zasypte cukrem a na mírném plamenu cukr na třešních rozpusťte. Pak třešně zalijte rumem a nechte přejít varem. Nakonec přidejte víno a kousek skořice a vařte na mírném ohni, dokud se omáčka nezredukuje (nezačne houstnout). Skořici vyjměte.
04.
Ztuhlou panna cottu vyklopte z formiček na talíř (to, že je na dně tmavší usazenina z kávy, je normální) a podávejte s několika lžícemi vychladlé omáčky a třešněmi z ní.