Hlavní obsah
3,1
(361)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Někdo tomuto moučníku říká černý koláč nebo černá buchta. Má skutečně hodně tmavé těsto – a také skvěle chutná. Tato buchta zůstává úžasně vláčná a jako čerstvá chutná i několik dní.

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Těsto
  • 600 g jablek
  • 1 dl oleje
  • 4 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 400 g hrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
Poleva
  • 200 g marmelády
  • 1/2 dl vody
  • 50 g bílé čokolády
  • 200 g hořké čokolády
Na vysypání formy
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 ks tuku
Článek

Nebaví vás péct každý den a přitom si rádi pochutnáte na sladkém pečivu? Máme pro vás ideální moučník. Tato buchta je krásně vláčná několik dnů a chutná jako před chvílí dopečená.

Postup

01.

Vajíčka vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na středně hrubém struhadle – na úplně jemném by z nich byla kaše a úplně hrubé také není ideální, ale je rozhodně lepší než jemné.

02.

Vejce rozklepněte do mísy a šlehejte za postupného přidávání cukru a následně i oleje. Vyšlehejte hladkou vysokou pěnu. V jiné míse prosejte mouku s kakaem, jedlou sodou a skořicí. Poté vmíchejte do vyšlehaných vajec, přidejte nastrouhaná jablka a těsto nalijte do malého hlubšího plechu, předem vymazaného a vysypaného. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Ideální pomocník je ruční šlehačFoto: Jakub Jurdič

03.

Před koncem pečení svařte marmeládu s trochou vody a v případě, že jsou v ní semínka, ji přeceďte přes síto. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout, ale stále ještě horký ho potřete svařenou marmeládou, aby se dobře vsákla. Pak koláč nechte vychladnout úplně.

Foto: Jakub Jurdič

Čokoládová poleva udělá z vláčné buchty na plech krásné řezyFoto: Jakub Jurdič

04.

Tmavou i světlou čokoládu rozpusťte, každou zvlášť. Celý koláč pak polijte tmavou čokoládou a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Dokud je ještě měkká, naneste na ni v rovných dlouhých linkách bílou čokoládu a ihned ji opačnou stranou lžíce „nalinkujte“ křížem, jednou jedním směrem, podruhé v protisměru – přesně tak, jak vidíte na fotce.

Tip: Děláte koláč do kulaté formy? Postup se v podstatě neliší, jen bílé linky nedělejte rovně, ale do kolečka a příčné od středu ke kraji. Čokoládu nechte ztuhnout a můžete servírovat.

40 nejlepších jablkových dezertů: Z formy a formičky i jen tak zamotané

Načítám