Článek
Nebaví vás péct každý den a přitom si rádi pochutnáte na sladkém pečivu? Máme pro vás ideální moučník. Tato buchta je krásně vláčná několik dnů a chutná jako před chvílí dopečená.
Postup
01.
02.
Vejce rozklepněte do mísy a šlehejte za postupného přidávání cukru a následně i oleje. Vyšlehejte hladkou vysokou pěnu. V jiné míse prosejte mouku s kakaem, jedlou sodou a skořicí. Poté vmíchejte do vyšlehaných vajec, přidejte nastrouhaná jablka a těsto nalijte do malého hlubšího plechu, předem vymazaného a vysypaného. Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte 25–30 minut dozlatova.
03.
Před koncem pečení svařte marmeládu s trochou vody a v případě, že jsou v ní semínka, ji přeceďte přes síto. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout, ale stále ještě horký ho potřete svařenou marmeládou, aby se dobře vsákla. Pak koláč nechte vychladnout úplně.
04.
Tmavou i světlou čokoládu rozpusťte, každou zvlášť. Celý koláč pak polijte tmavou čokoládou a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Dokud je ještě měkká, naneste na ni v rovných dlouhých linkách bílou čokoládu a ihned ji opačnou stranou lžíce „nalinkujte“ křížem, jednou jedním směrem, podruhé v protisměru – přesně tak, jak vidíte na fotce.
Tip: Děláte koláč do kulaté formy? Postup se v podstatě neliší, jen bílé linky nedělejte rovně, ale do kolečka a příčné od středu ke kraji. Čokoládu nechte ztuhnout a můžete servírovat.
40 nejlepších jablkových dezertů: Z formy a formičky i jen tak zamotané