Hlavní obsah
4,2
(5)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Taky rádi zkoušíte pečení bez mouky? Pak je na čase vyzkoušet tenhle super čokoládový koláč se šlehačkou a letním ovocem. A vyberte si to, které máte nejradši!

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
23 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g hořké čokolády
  • 5 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka
Na ozdobení
  • 2 hrsti malin
Na vymazání a vysypání
  • 1 hrudka másla
  • 1 lžička kakaa
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů a pusťte se do přípravy těsta. Formu vymažte kouskem másla a zlehka vysypte trochou holandského kakaa. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Pak ji odstavte a za občasného míchání nechte zchladnout zhruba na pokojovou teplotu, musí ale zůstat tekutá.

02.

Vaječné žloutky šlehejte asi 10 minut s cukrem do hladké vysoké pěny. Do té pak postupně vmíchejte vychladlou čokoládu a nakonec i kakao. Z bílků udělejte tuhý sníh (se špetkou soli vám to půjde rychleji) a ten po částech stěrkou postupně zamíchejte do žloutkovo-čokoládového základu. Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct asi na 18–20 minut, hotové těsto se nesmí lepit na špejli.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Šlehačku, která byla po celou dobu v lednici, vyšlehejte s pomocí dvou lžic moučkového cukru dotuha. Moučkový cukr kromě dochucení skvěle supluje i ztužovač do šlehačky. Pokud ztužovač někdy budete potřebovat a nebudete ho mít po ruce, lžíce moučkového cukru vám udělá stejnou službu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám