Článek
Postup
01.
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu! Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přilijte k ní horkou kávu a vanilkový extrakt, vše metlou dobře promíchejte a nechte vychladnout.
02.
Troubu zapněte na 175 stupňů. Mouku prosejte přes síto a promíchejte s práškem do pečiva, jedlou sodou a směsí koření (mletá skořice, hřebíček, badyán, nové koření, anýz, kardamom... Podrobnosti, jak si koření namíchat, se dozvíte zde).
03.
Změklé máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny. Postupně do směsi zašlehejte i jedno vejce po druhém. Vždy, než přidáte další vejce, musí být hmota v míse jednolitá. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a nakonec střídavě i kefír a mouku.
04.
Formu o rozměrech 23 x 23 cm podle potřeby vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Nalijte do ní těsto, vršek můžete, ale nemusíte, posypat nasekanou čokoládou nebo ozdobnými čokoládovými vločkami.
05.
Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 55 minut. Z hotové buchty vyndáte po zapíchnutí úplně suchou špejli. Diana buchtu pekla v menší formě, než je uvedená v rozpisu (měla 18 x 18 cm), takže je těsto vyšší, úměrně tomu se i doba pečení protáhla zhruba o 15 minut.
06.
Upečený koláč nechte vychladnout a ideálně i do druhého dne uležet. Kousky nakrájené buchty podávejte přelité trochou kefíru a posypané nasekanou čokoládou.