Článek
Postup
01.
Ještě než se pustíte do přípravy, všechny suroviny vyndejte z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Když je všechno připravené, zapněte troubu na 175 stupňů a začněte s výrobou těsta.
02.
Cuketu omyjte, ale neškrábejte, tmavozelená slupka udělá v chlebíčku hezkou strukturu. Pak ji celou (včetně semínek) nastrouhejte nahrubo. Ořechy (zvolit můžete i jiné, ale tahle kombinace je prostě vážně super!) nasekejte nahrubo.
03.
Mouku prosejte s práškem do pečiva a špetkou soli. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny a postupně do něj jedno po druhém všlehejte vejce. Každé ale s máslovou směsí před přidáním dalšího pořádně prošlehejte! Teprve, když máte takto důkladně vyšlehaný základ těsta, začněte po lžících přidávat i moučnou směs. Formu podle potřeby vymažte máslem a vysypte moukou nebo ji vyložte pečicím papírem, v případě většiny forem s nepřilnavým povrchem je stačí pouze vymazat tukem. Do připraveného těsta vmíchejte cuketu a zhruba polovinu nasekaných ořechů.
04.
Těsto nalijte do připravené formy. Takto nachystaný chlebíček posypte zbytkem ořechů a dejte péct asi na 55 minut do už vyhřáté trouby. Upečený chlebíček je díky cuketě nádherně vláčný!