Článek
Problém sladkého pečení je nejčastěji v cukru, v dnešní době ale není problém klasický bílý cukr nahradit něčím jiným, použít zdravější mouku a některé suroviny omezit. Jak tedy na to?
1. Nahraďte tuky
Je v receptu olej nebo máslo? V mnoha případech je můžete vynechat. Například při pečení sušenek a podobných tužších těst můžete máslo nahradit rozmixovaným avokádem. 3/4 hrnku oleje nahradí 1 hrnek řeckého jogurtu, hrnek másla můžete nahradit i 3 lžícemi chia semínek, které jste nechali nabobtnat v hrnku vody. Určitě to vyzkoušejte třeba při pečení muffinů nebo různých druhů chlebíčků. Polovinu množství oleje můžete vyměnit za jablečnou přesnídávku.
2. I mouka je zdravější a méně zdravá
Jak už jsme psali v tomto článku, i mezi moukami jsou obrovské rozdíly. Místo bílé pšeničné použijte celozrnnou, která je díky namletým obalům zrnka bohatší na spoustu zdraví prospěšných látek, počítejte ale s tím, že je o něco „těžší“ – přidejte proto i trochu víc kypřidla, ať už se jedná o kypřicí prášek nebo droždí. Nebo použijte mouku špaldovou, která je o něco lépe stravitelná. Část klasické mouky můžete také vyměnit za některou bezlepkovou. Detailně je vše popsáno ve zmíněném článku.
3. Místo cukru ovoce a zelenina
Ovocem a sladkými druhy zeleniny (mrkev, dýně, řepa) těsto trochu osladíte a můžete tak ubrat klasických sladidel. Zároveň těsto nadýchají, třeba cuketa zase dodá vláčnost, díky rozmačkanému banánu zase můžete u spousty druhů těst vynechat vejce.
- Jablečná přesnídávka - Pokud jde o naředění těsta např. na muffiny, místo mléka či oleje můžete použít jablečnou přesnídávku (v případě tuku nahrazujte poloviční množství). Těstu dodá vůni i sladkost navíc. Čtvrt hrnku přesnídávky s 1 lžičkou prášku do pečiva nahradí 1 vejce.
- Dýňové a batátové pyré - V chlebíčcích, různých koláčích nebo čokoládových dezertech vyměňte třetinu tuku v poměru 1 : 1 za batátové či dýňové pyré. V brownies jimi můžete nahradit i vejce a olej. Ušetříte množství tuku a doplníte si zásoby vitaminů A a C.
- Švestky a datle - Perníku, perníkovým sušenkám a brownies dodají sušené švestky a datle barvu a sladkost. Půl hrnku sušených plodů rozmixujte se 6 lžicemi vody a vzniklým pyré nahraďte v poměru 1 : 1 tuk v receptu. Receptu dodáte obsah vlákniny a železa.
- Banány - Rozmačkaný banán nahradí vejce a těsto bude držet pohromadě, těsto osladí a v poměru 1 : 1 můžete z receptu obrat i tuk. Jako bonus ochráníte svoje srdce.
4. Co s listovým nebo křehkým těstem?
Zmíněná těsta jsou z velké části tvořena tukem. Pokud chcete množství tuku zredukovat, použijte místo másla kvalitní margarín. Vždy ale čtěte etikety, aby neobsahovaly trans-mastné kyseliny. Detailněji jsme se o pro a proti másla a margarínu rozepsali třeba v tomto článku. Místo listového těsta můžete také zkusit použít filo těsto.
5. Sáhněte po kvalitě
Kvalitní aromatická vanilka místo cukru ovoněného syntetickým vanilínem, kvalitní vysokoprocentní čokoláda místo obyčejné čokolády, která často ani čokoládou není (a pak je označována jako čokoládová pochoutka). Tyhle dvě i spousta dalších surovin sice stojí něco navíc, stejně ale ušetříte zdraví i peněženku. Pokud totiž používáte opravdu kvalitní suroviny, vaše chuť na „něco dobrého“ se uspokojí dřív a vy toho nesníte tolik.
6. Vejce vs. vaječný bílek
Je v receptu celé vejce? Vyměňte jej za dva vaječné bílky. V těstu bude více bílkovin a o 66 kalorií méně – většinu vaječných kalorií totiž najdete v žloutku. U kynutého těsta to půjde jen těžko, tam se bílky většinou nedávají (těsto je po upečení tvrdé), ale u obyčejných buchet na plech, kde se míchá všechno dohromady, tím pár kalorií přece jen ušetříte. Za jedno vejce vydá i 1 lžíce chia semínek, která jste nechali 15 minut nabobtnat ve vodě.
7. Šetřete cukrem
Chcete-li v receptu zmenšit množství cukru a stejně si pochutnat, přidejte trochu vanilky – ta úžasně podtrhuje sladkou chuť. Potřebujete-li zase trochu umírnit podíl sladké čokolády (i když třeba kvalitní), přidejte pár lžic silné kávy, ta zase podtrhuje „čokoládovost“ chuti.
A když už jsme u toho – obyčejný bílý cukr jsou vlastně jen prázdné kalorie. Když už jej budete používat, sáhněte po nerafinovaném nebo třtinovém. Obecně lze říct, že čím tmavší třtinový cukr je, tím lépe – tím více je v něm toho zdravého, tedy minerálů, stopových prvků atp. Počítejte ale s tím, že tím výrazněji obarví těsto dotmava. A kde to jde, vyměňte cukr za med, melasu (ta je mimochodem jedním z nejlepších zdrojů železa a oproti cukru má jen polovinu kalorií), rýžový či agávový sirup a další sladidla.
8. Zapomeňte na kravské mléko
Do mnoha receptů se dává i kravské mléko, které má svá pro i proti. S klidným svědomím můžeme říct, že téměř ve všech receptech jde bez problémů nahradit vodou, aniž byste to nějak výrazněji poznali na chuti. A tam, kde se přece jen nechcete ani o píď ochudit, vyměňte kravské mléko za rostlinné. Oříškové, mandlové, ovesné, rýžové, makové – nabídka na trhu je dnes opravdu velká a zvládnete si je vyrobit i doma. Těstu naopak dodají něco ze své chuti a vy budete jásat nadšením.
Jaké tipy na ozdravení pečení se osvědčily vám?