Článek
Postup
01.
Maso (plecko, ořez z bůčku, řetízky z pečeně a podobně, v poměru 2 : 1 libové maso a sádlo) umelte na mlýnku na hrubo.
02.
Masovou směs ochuťte solí, cukrem a pepřem. Průběžně ochutnávejte a sladkou chuť vyvažujte pepřem. Zamíchanou směs nechte chvíli odpočívat.
03.
Mezitím namočte střívka a propláchněte je zevnitř.
04.
Masovou směs dejte do plničky (bývá součástí mlýnků na maso) a na nástavec na klobásy navlékněte střívko a naplňte ho. Naplněná střívka po částech jednoduše zamotejte, aby vznikly jednotlivé klobásy.
05.
Klobásy na pánvi podlijte trochu vodou a pomalu ovařte z obou stran. Jakmile zesvětlají, propíchněte je, aby do šťávy v pánvi uniklo sádlo s cukrem.
06.
Šťávu zredukujte a do pánve přidejte oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřince. Klobásy s jablky dozlatova opečte.
07.
K opečeným klobáskám přidejte do pánve fazole, podlijte je vodou a krátce povařte.
08.
Klobásy nakrájejte a podávejte je s fazolemi a jablky.
Tip
Jak klobásu chystá kuchař Hugo Hromas v novém pořadu Ze dvora na Stream.cz najdete ve videu zde.
A když jsme u toho vepřového, co zkusit kubánské kotlety Mojo?