Článek
Zakysaných smetan je na trhu nepřeberné množství a je samozřejmě jen na vás, kterou si vyberete. Light smetany jsou sice o něco zdravější než jiné, nezapomeňte ale na jednu důležitou věc: plnotučná „zakysanka“ prostě chutná úplně jinak, a od toho se odvíjí i chuť upečené dobroty.
Jablečný koláč se smetanou
Na 1 koláč potřebujete: 7 středně velkých jablek, 100 g cukru, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 160 g másla, 3 vejce, 1 lžíci citronové šťávy, citronovou kůru z 1 citronu, 4 lžíce mletých lískových oříšků, 220 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva. Na náplň si nachystejte 100 g zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíci škrobu a 1 žloutek.
Postup: Jablka zbavte jádřinců a oloupejte je. Nakrájejte 4 jablka na menší kostičky a 3 jablka na plátky. Všechna pokrájená jablka (kostičky i plátky) dejte do mísy a zalijte směsí medu, rumu a citronové šťávy. Kostičky a plátky ale nechte oddělené od sebe.
Z 80 g cukru a 120 g másla utřete krém a postupně do něj přidávejte citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy. Mouku prosejte s kypřícím práškem a vmíchejte do krému. Ze vzniklé směsi vypracujte těsto a poté do něj postupně zapracujte jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi, kterou byla zalitá. Zakysanou smetanu smíchejte s tvarohem, škrobem a žloutkem.
Těsto narovnejte do koláčové formy a na něj rozetřete smetanovou směs. Dno poklaďte jablky nakrájenými na plátky, posypte zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájejte na plátky a rozprostřete na jablka. Takto připravený moučník pečte v troubě předehřáté na 180⁰C asi hodinu. Ještě horký koláč můžete potřít meruňkovou marmeládou – bude sladší.
Medový dezert
Na 1 koláč potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 ml medu, 120 g cukru krupice, 180 g zakysané smetany, 1 vejce, 2 žloutky, 1/2 sáčku kypřicího prášku, 1 lžíci perníkového koření. Na krém si nachystejte 250 ml mléka, 120 g cukru, 50 g hladké mouky, 150 g másla, 2 žloutky, 1/2 sáčku vanilkového cukru. Na ozdobu si připravte nasekané vlašské ořechy.
Postup: Mouku s kypřícím práškem a perníkovým kořením prosejte do mísy. Postupně přidejte med, cukr, smetanu, vajíčko a žloutky a vypracujte hladké těsto. Hluboký plech vystelte pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřete hladké těsto. To pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
Než se korpus upeče, připravte si krém. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte cukr a mouku a na mírném plameni směs vymíchejte do hladka. Pak ji nechte vychladnout. Máslo utřete se žloutky a vanilkovým cukrem a smíchejte s vychladlým krémovým základem. Těsto po upečení rozkrojte na 3 pruhy. Každý pruh potřete krémem a položte je na sebe jako sendvič – navrch má být krém. Celý dezert včetně boků potřete zbývajícím krémem a posypte nasekanými vlašskými ořechy. Dort potom opatrně vložte do igelitového sáčku a nechte v ledničce vychladit a odležet.
TIP: Místo vlašských ořechů dezert můžete posypat nastrouhaným perníkem.
Čokoládové muffiny
Na 8–10 muffinů potřebujete: 250 g hladké mouky, 100 g bílé čokolády, 1 lžičku jedlé sody, 30 g kakaa, 80 g másla, 80 g cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g kvalitní tmavé čokolády, 2 vejce, 250 g zakysané smetany.
Postup: V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a nasekané kousky bílé i tmavé čokolády (část si jich nechte stranou na posypání). Vedle v míse metlou důkladně smíchejte vejce se zakysanou smetanou, cukrem a změklým máslem. Máslo s vejci pak opatrně přimíchejte do mouky s kakaem. Lžící naplňte formu na muffiny (vždy do poloviny, při pečení hodně nabudou na objemu), posypte je zbylou čokoládou a pečte asi 20 minut při 180⁰C.
TIP: Místo části čokolády zkuste jako obměnu do muffinů přidat borůvky.
Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem
Na 1 koláč potřebujete: 220 g hladké mouky, 60 g cukru, 120 g rostlinného tuku na pečení, 1 vejce, špetku soli a hladkou mouky na podsypávání. Na krém budete potřebovat 150 g zakysané smetany, 250 g čokolády na vaření, 30 g másla a 40 g cukru moučka. Na karamel si nachystejte 200 g cukru krupice, 3 lžíce másla, 300 ml smetany na vaření a 30 g kukuřičného škrobu.
Postup: Na pracovní plochu prosejte mouku, přidejte cukr, změklý tuk, sůl, vejce a vše důkladně propracujte. Těsto pak nechte 30 minut odpočinout zabalené do potravinářské folie v ledničce. Odpočinuté těsto rozválejte do kulata na plát silný asi 0,5 cm, přeneste ho do koláčové formy a vtlačte rovnoměrně do okrajů. Těsto na dně propíchejte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 170⁰C asi 15–20 minut.
Mezitím si připravte karamel. Cukr rozpusťte v kastrůlku, dokud nebude mít zlatavou barvu. Poté k němu přilijte smetanu, přidejte máslo a vše dobře rozmíchejte. Směs nechte na plotně stažené na minimum a míchejte, dokud se karamel zcela nerozpustí ve smetaně. V závěru přidejte kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody a ještě asi minutu vařte, až směs zhoustne. Horkou karamelovou směs nalijte na upečené těsto a nechte zatuhnout a vychladnout.
Rozlámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem. Pak ji nechte zchladnout a ušlehejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Takto připravený čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dejte uležet ještě asi na půl hodiny do ledničky, aby krém ztuhl. Pokud chcete mít dort hezčí, můžete poloztuhlý krém „pomalovat“ vidličkou.
Svoje tipy na moučníky se zakysanou smetanou můžete vkládat do sekce Vaše recepty.