Článek
Léty ověřený recept od babiček bude od vás chutnat stejně tak báječně, jako chutnal od vaší babičky. Za tento lahodný koláč vás bude každý milovat!
Hraběnčiny řezy
Na 1 plech (32 x 25 cm) budete potřebovat: 400 g polohrubé mouky, 200 g másla, 150 g krupicového cukru , ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 2 lžíce mléka, asi 5 jablek, sůl, skořicový cukr, cukr moučka na posypání
Postup: Změklé máslo utřete s cukrem. Zamíchejte k nim čtyři žloutky. Do mísy přidejte mouku, kypřicí prášek a mléko a vypracujte těsto. Třetinu těsta oddělte, zabalte do fólie a vložte do mrazáku. Zbylé dvě třetiny těsta vmačkejte do plechu vyloženého pečicím papírem do rovnoměrné vrstvy. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Rozprostřete na těsto a lehce posypte skořicovým cukrem.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli. Potřete sněhem vrstvu jablek a urovnejte stěrkou. Zbylé těsto vyndejte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na koláč, snažte se přitom nastrouhat rovnoměrnou vrstvu.
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Koláč si můžete vylepšit rozinkami, které přisypete k jablkům, pokud nebudete sladkost servírovat dětem, mohou být rozinky naložené v rumu.
A jaký moučník od babičky je váš nejoblíbenější?