Článek
Dali byste si něco sladkého, ale nechce se vám chodit na nákup? Máme pro vás tip na dezert, na který máte nejspíš všechno potřebné doma – krémový rýžový nákyp. S tím ze školní jídelny se vůbec nedá srovnávat. Místo čerstvého ovoce do něj klidně můžete použít i domácí kompot – z jeho šťávy pak navíc uvaříte slaďounký sirup na vylepšení hotového nákypu…
Výborný rýžový nákyp se švestkami
Na 4 porce:
- 1 hrnek kulatozrnné rýže -
- 2,5 hrnku mléka -
- špetka soli -
- 60 g másla -
- ¼ lžičky vanilkového extraktu -
- ½ lžičky skořice -
- 60 g cukru krupice -
- 4 vejce -
- 20 švestek nebo velká sklenice švestkového kompotu -
- máslo na vymazání -
Postup
Krok 1: Mléko se solí přiveďte k varu, vsypejte do něj propláchnutou rýži a za občasného míchání asi půlhodinku povařte. Získáte tak hustou kaši z mírně rozvařené rýže. Do rýže vmíchejte máslo, vanilku a skořici a nechte vychladnout.
Krok 2: Ušlehejte žloutky s polovinou cukru doběla a zamíchejte je do studené kaše. Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh, asi čtvrtinu si ho schovejte a zbytek také opatrně vmíchejte k rýži.
Krok 3: Na dno máslem vymazaného pekáčku nebo dortové formy (použila jsem průměr 24 cm) rozetřete polovinu rýžové směsi, poklaďte polovinou vypeckovaných švestek (řeznou stranou dolů), překryjte zbylou rýží a opět švestkami. Navrch rozetřete odložený sníh a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi na 45 minut.
Krok 4: Pokud jste použili kompot, svařte si mezitím nálev na hustý sirup a nákyp jím pak polévejte. Hotové jídlo nechte trochu vychladnout nebo podávejte klidně úplně studené.
Tip: Do nákypu můžete samozřejmě použít i jiné čerstvé nebo kompotované ovoce a doladit ho třeba i rozinkami nebo citronovou kůrou.
Jaký jste měli k rýžovému nákypu vztah za školních let? 5 jídel, která nám nadobro znechutila školní jídelna. Souhlasíte?