Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte ingredience – dejte vařit uzené maso (popřípadě sójové – to je pak nutné vyždímat v ruce), které poté nakrájejte na malé kousky. Rajčata a papriky (omyté a očištěné) nakrájejte na tenká kolečka, sýry nastrouhejte nahrubo.
02.
Koláčovou formu vymažte olejem a vysypte moukou. Listové těsto rozdělte na dvě části v poměru 2 : 1. Menší část si dejte stranou a tu větší vyválejte na kulatou placku a vložte ji do formy. Měla by mít takový průměr, aby vyplnila formu a okraje byly hezky i po stranách do výšky.
03.
Dno propíchejte na několika místech vidličkou a potřete hořčicí. Poklaďte rajčaty (6 koleček si nechte na závěr) a paprikami a posypte částí nastrouhaného eidamu. Na sýr poklaďte maso a hojně posypte zbylým eidamem a nivou. Na vrch koláče naaranžujte kolečka rajčat a zalijte rozšlehanými vejci. Trochu si nechte na potření mřížky z listového těsta.
04.
Tu vyrobíte tak, že si na velmi tenkou kulatou placku vyválíte zbylou třetinu těsta a rádýlkem či nožem nakrájíte asi 1,5centimetrové proužky, které naskládáte v asi 4centimetrových rozestupech na koláč. Mřížku potřete zbylým vejcem a vložte koláč do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte asi 15 minut, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopečte dozlatova. Dobrou chuť!
Koukněte na další 3 tipy na slané koláče z křehkého těsta.