Článek
Postup
01.
Skleničky a víčka vyvařte nebo propláchněte vroucí vodou a nechte okapat. Pracujte tak, abyste se nedotýkali jejich vnitřků a závitů.
02.
Angrešt omyjte, odstopkujte a ideálně i odstraňte bubáky (nožem či nůžtičkami). Nyní ovoce buď pouze rozmixujte, nebo rozmixujte a propasírujte přes sítko pro úplně hladký džem, anebo celé bobule povařte do změknutí a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Já volím první možnost, protože chci ovoce vařit co nejkratší dobu (a z duše nenávidím pasírování). Pokud ovoce pasírujete, dejte ho o něco více, abyste získali 500 g propasírované hmoty.
03.
Ovoce spolu s kořením několik minut povařte a za stálého míchání přidejte asi 4 gramy pektinu promíchaného se lžící cukru. Vařte 5 minut, během toho sbírejte pěnu. Vmíchejte zbylý cukr a povařte, až se rozpustí. Přidejte kyselinu citronovou – zajistí lepší chuť, hustotu a trvanlivost a je zdravotně nezávadná, dokonce působí jako antioxidant.
04.
Džem pak ihned rozdělte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost je můžete ještě zavařit, třeba v myčce nebo v troubě.
Tip: Jelikož angreštu nebývá zrovna přehršel, část ho můžete nahradit jablky - podobně jako v tomto receptu na ostružinovou marmeládu.
Znáte citrusový pektin? Více o tomto přírodním želírovacím prostředku se dočtete v receptu na višňový džem. Jak zavařovat bez cukru, a přesto mít marmeládu sladkou?