Hlavní obsah
2,9
(207)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Angrešt je na rozdíl od většiny jiného ovoce k mání opravdu jen několik týdnů v roce, tak proč si ho trochu neuchovat? Ať už ho pěstujete, máte v okolí rozdavačného zahrádkáře, nebo jste na něj narazili na trhu, z tohohle kyselého ovoce je skvělý, lehce kořeněný džem!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
  • 500 g angreštu
  • 150 g cukru krupice
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka badyánu
  • 1,5 lžičky citrusového pektinu
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
Článek

Postup

01.

Skleničky a víčka vyvařte nebo propláchněte vroucí vodou a nechte okapat. Pracujte tak, abyste se nedotýkali jejich vnitřků a závitů.

02.

Angrešt omyjte, odstopkujte a ideálně i odstraňte bubáky (nožem či nůžtičkami). Nyní ovoce buď pouze rozmixujte, nebo rozmixujte a propasírujte přes sítko pro úplně hladký džem, anebo celé bobule povařte do změknutí a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Já volím první možnost, protože chci ovoce vařit co nejkratší dobu (a z duše nenávidím pasírování). Pokud ovoce pasírujete, dejte ho o něco více, abyste získali 500 g propasírované hmoty.

03.

Ovoce spolu s kořením několik minut povařte a za stálého míchání přidejte asi 4 gramy pektinu promíchaného se lžící cukru. Vařte 5 minut, během toho sbírejte pěnu. Vmíchejte zbylý cukr a povařte, až se rozpustí. Přidejte kyselinu citronovou – zajistí lepší chuť, hustotu a trvanlivost a je zdravotně nezávadná, dokonce působí jako antioxidant.

04.

Džem pak ihned rozdělte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost je můžete ještě zavařit, třeba v myčce nebo v troubě.

Tip: Jelikož angreštu nebývá zrovna přehršel, část ho můžete nahradit jablky - podobně jako v tomto receptu na ostružinovou marmeládu.

Znáte citrusový pektin? Více o tomto přírodním želírovacím prostředku se dočtete v receptu na višňový džem. Jak zavařovat bez cukru, a přesto mít marmeládu sladkou?

Související témata:

Načítám