Článek
Dnes pro vás máme čtyři skvělé tipy, jak si připravit skvělý oběd do krabičky, vydatnou večeři nebo prostě jen pořádnou svačinu – klidně i na cesty.
Klasika všech klasik – clubsendvič se steakovými hranolky
Na 1 porci potřebujete: 3 plátky světlého toastového chleba, 1 menší kuřecí prsní řízek (100 g), 4 plátky slaniny, 1 vejce, špetku soli a pepře, 1 lžíci oleje, velkou hrst míchaného zeleného salátu (třeba lollo rosso a lollo biondo, polníček, čínské zelí, špenát, rukola…), 1 rajče, kousek salátové okurky a 2 proužky červené papriky. Na kreolskou omáčku na 1 porci potřebujete: 3 lžičky majonézy, 1/4 rajčete, 1/4 menší cibule, 2 plátky salátové okurky a 2 proužky papriky. Aby vše bylo dokonalé, nezapomeňte na smažené steakové hranolky(koupíte je v běžném obchodě).
Postup: Menší kuřecí řízek podélně nařízněte, aby zůstal v kuse a přitom byl opravdu tenký. Z obou stran jej osolte a opepřete a opečte na oleji dozlatova. Klidně na stejnou pánev položte částečně přes sebe plátky slaniny a nechte je chvíli opékat. Když se začínají kroutit, rozklepněte na ně 1 vajíčko a žloutek trochu osolte. Pečte asi 3–4 minuty, dokud nebude i žloutek hotový (urychlit to můžete tím, že pánev přiklopíte poklicí).
Mezitím si připravte kreolskou omáčku, která je obdobou tatarky. Do misky dejte majonézu, kousek rajčete, cibule, papriky a okurky a vše rozmixujte. V topinkovači opečte plátky bílého chleba, a rajče a okurku do sendviče nakrájejte na tenké plátky. Dva plátky opečeného toastového chleba položte vedle sebe (tím třetím budete jenom přiklápět) a začněte vrstvit. Oba namažte kreolskou omáčkou, dejte na ně míchaný zelený salát, okurku, rajče a papriku. Na jeden z nich pak dejte slaninu s vajíčkem, na druhý kuřecí řízek. Chleba s kuřecím řízkem položte na ten se slaninou a přiklopte třetím opečeným chlebem. Sendvič příčně rozřízněte a můžete servírovat se smaženými hranolky a zbytkem kreolské omáčky v mističce. Zní to komplikovaně, ale věřte, že je během 20 minut hotovo i s přípravou hranolek!
Sýrový sendvič s grilovanou cibulkou
Na 1 porci potřebujete: 1 středně velkou grahamovou nebo celozrnnou bagetu, směs zelených salátů (viz recept na clubsendvič), 3 plátky hermelínu nebo camembertu, 3 plátky sýru ementálského typu (ementál, ementaler, madeland…), 3 kousky sýru s modrou plísní (niva, roquefort), 1/2 cibule, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti, alergií a pevnosti chrupu také pár vlašských ořechů.
Postup: Cibuli nakrájejte na proužky a dejte ji opéct na kapku oleje na pánev, až zezlátne. Bagetu podélně prokrojte a otevřete. Na spodní část navrstvěte směs salátů, všechny tři sýry, nahrubo nasekané vlašské ořechy a opečenou cibulku. Hotovo! :-) Skvělá je taky ještě celá zapečená!
Croissant s grilovanou zeleninou a bylinkovým máslem
Na 1 svačinovou porci potřebujete:1 máslový croissant (recept na domácí croissanty najdete v článku Skvělá snídaně 3x jinak), 1 lžíci másla, 1 lžičku bazalkového pesta, 1/2 červené papriky, 1/4 zelené papriky, 2 kolečka cukety, 50 g kozího sýru, 2 lžíce olivového oleje a sůl. Pokud potřebujete vydatný oběd, doporučuji porci zdvojnásobit!
Postup: Máslo nechte povolit a vmíchejte do něj lžičku pesta. Pak jej dejte zpět do lednice. Cuketu z obou stran osolte a nechte asi 10 minut vypotit vodu. Na pánvi (nejlépe grilovací) rozpalte trochu olivového oleje a z obou stran opečte všechnu zeleninu, až bude měkká, a nechte ji vychladnout. Croissant podélně rozřízněte, namažte ochuceným máslem, poklaďte grilovanou zeleninou a kousky kozího sýra a přiklopte. Snadné, zdravé a rychlé!
Sendvič se šunkou a sýrem, ale úplně jinak!
Na 1 porci potřebujete: 1 středně velkou bagetu, 3 plátky vepřové šunky, 5 plátků slaniny, 70 g tvrdého sýra (mozzarella, hermelín, případně eidam), 1 vajíčko, 1 lžíci hladké mouky, hrst strouhanky, olej na smažení, 2 lžičky majonézy nebo dobrého dresinku – skvělý je třeba parmezánový dresing „Caesar“ z Marks.
Postup:Na kombinaci šunky a sýru jsme nezanevřeli, přece jen se tyhle dvě chuti k sobě skvěle hodí. Zkuste to ale trochu jinak! :-) Sýr nakrájejte na hranolky velké asi 1 x 1 x 2 cm, hladkou mouku rozšlehejte ve vajíčku a sýr následně obalte ve vajíčku s moukou a strouhance (je lepší udělat obal dvojitý, aby sýr nevytekl). Na pánvi rozpalte dostatek oleje a sýr usmažte. Plátky slaniny dejte na suchou pánev a rovněž je trochu opečte, až se začnou kroutit. Bagetu podélně rozřízněte, spodní část namažte majonézou nebo dresinkem, přidejte míchaný zelený salát (viz recept na clubsendvič), přeložené plátky šunky, opečenou slaninu a navrch osmažené kousky sýra. Bagetu přiklopte a máte hotovo! Podle chuti můžete přidat i grilovanou cibulku (viz recept na Sýrový sendvič s grilovanou cibulkou).
Klasikou mezi sendviči je určitě tuňákový s vajíčkem. Jak na něj, se dozvíte v článku Souboj receptů: Skvělé nápady na piknik. Nebo snad máte radši tortilly? Recepty najdete v článku Souboj receptů: 3 skvělé tortilly.
A jak si toasty nebo sendviče děláte nejraději vy? Napište nám do diskuse pod článkem! O recepty na libovolné téma se můžete podělit také díky seriálu Recepty od čtenářů. Napište mi na e-mail jana.ch@prozeny.cz, nejlepší recepty zveřejníme a odměníme drobným dárkem.