Článek
Málokterá surovina v kuchyni je tak univerzální, jako jsou brambory. Kombinovat je můžete se spoustou dalších surovin, a když je nejhůř, vystačíte si i bez nich. Brambory zkrátka chutnají i jen tak upečené třeba s kmínem. Můžete je nejen péct, ale i vařit, připravit z nich hlavní jídlo, přílohu i sladké pokrmy. Zkrátka bez brambor by byla česká kuchyně pustá.
Brambory pečené s brokolicí
Na 4 porce potřebujete: 4 středně velké brambory, 150 g brokolice, 1 svazek jarních cibulek, 2 vejce, 1 lžíci másla, 100 g šunky, sůl, pepř, 2 mozzarelly
Postup: Brokolici uvařte v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo a bílé části cibulek nasekejte nadrobno. Brambory důkladně opláchněte, osušte a dejte péct do trouby, jako když připravujete brambory na loupačku. Upečte je doměkka (při 180 °C to trvá 20 až 35 minut) a pak je překrojte na poloviny. Vnitřek brambor vydlabejte tak, aby slupka zůstala celá a mohla se opět naplnit.
Vydlabanou část brambor dejte do mísy, rozmačkejte ještě vidličkou a promíchejte s máslem. Osolte, opepřete, přidejte nadrobno nakrájenou brokolici i vejce, na kousíčky nakrájenou šunku a cibulky. Vše důkladně promíchejte a směs navrstvěte do bramborových slupek. Mozzarellu nastrouhejte na hrubém struhadle a brambory posypte. Vložte na chvilku do trouby vyhřáté na 160 °C, aby sýr povolil, a ihned podávejte.
Tip: Bramborovou směs můžete podle chuti ještě doplnit bylinkami, šunku můžete nahradit například nakrájeným zbytkem kuřete od oběda nebo tuňákem.
Rádi si pochutnáte na bramborových pokrmech? Pak zkuste i naše další recepty zapečné brambory 3x jinak nebo po mexicku, jako exotické jednohubky i na sladko.