Článek
Hlíva je známá tím, že je hotovým zázrakem na imunitu. Zasloužila by si proto v kuchyni mnohem víc prostoru. Skvěle chutná například ve vegetariánské podobě dršťkové polévky nebo si ji můžete jednoduše orestovat na másle s cibulkou a použít ji jako jednu z variant příloh.
Vepřové kostky s hlívou ústřičnou
Na 4 porce budete potřebovat: 500 g vepřového masa na guláš, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, 150 ml červeného vína, 1 konzervu loupaných rajčat, 500 ml masového vývaru, 200 g hlívy ústřičné, sůl, pepř, 2 lžíce sádla
Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a stroužky česneku na plátky. V hrnci nechte rozpustit sádlo, opečte na něm cibuli a po chvíli i česnek. Přidejte na větší kostky nakrájené maso a orestujte ho dozlatova. Pak vše podlejte vínem a nechte ho odpařit. K masu vyklopte loupaná rajčata, osolte, opepřete, promíchejte, přilejte vývar a maso duste pod pokličkou asi 40 minut. Pak přidejte nakrájenou hlívu a duste další půlhodinku nebo do chvíle, dokud není maso dostatečně měkké.
Tip: Podávejte se šťouchanými bramborami smíchanými s dokřupava upečenými kousky slaniny.
Používáte v kuchyni hlívu ústřičnou? Jaký je váš oblíbený recept? Anebo máte chuť spíše na pořádné maso? Pusťte se do přípravy křupavých kotlet nebo vsaďte na šťavnaté kuřecí pečínky!