Hlavní obsah
2,9
(21)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Že to nejde dohromady? Škvarky a sladký koláč? Vyzkoušejte ke kávě tuhle křupavou a sladkou dobrotu a změníte názor.

50 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu o průměru 27 cm
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g škvarků
  • 250 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička jedlé sody
Krém
  • 500 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Škvarky umelte na masovém mlýnku nebo si je dejte umlít přímo v řeznictví. Nechte je v míse a přidejte k nim mouku, cukr, jedlou sodu, vejce, citronovou kůru, skořici a špetku hřebíčku. 

02.

Vše důkladně propracujte na hladké těsto. Dejte ho do formy vyložené pečicím papírem. Rukou ho pomačkejte, vytáhněte do stran a vytvarujte okraje. 

03.

Korpus vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho 25 až 30 minut. Poté ho nechte vychladnout. Mezitím připravte krém.

04.

Žloutky s cukry ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Mléko zahřejte. Polovinu mléka pak postupně za stálého šlehání přidávejte ke žloutkům. Pak celou směs přendejte do rendlíku se zbylým mlékem a šlehejte dál až do zhoustnutí. Když je krém hustý, zamíchejte do něj rum.

05.

Do vlažného krému pak opatrně zamíchejte tuhý sníh z bílků. Krém nechte vychladnout a poté jej naneste na korpus a uhlaďte. Hotový koláč dejte na 2 hodinky do chladu. Můžete ho ozdobit ovocem podle chuti. 

Jestli máte radši škvarky na slano, zkuste tyhle výborné škvarkové placky

Energetická hodnota celkem - 1 formu o průměru 27 cm
Energie24 344,75 kJ
Bílkoviny136,34 g
Tuky219,06 g
Sacharidy807,9 g
Sůl2,78 g
SAFA96,35 g
Vláknina16,81 g
Cukry435,01 g
Související témata:

Načítám