Článek
Škvarková pomazánka sice nepatří k jídlům, která by měla být stálicí vašeho jídelníčku, ale čas od času není na škodu si trochu zahřešit. Pusťte se do výroby křupavých škvarečků, ze kterých připravíte báječně ochucenou pomazánku – z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že si na ní rády smlsnou i osoby, které se jinak vyznačují zdravým životním stylem (tímto zdravím své kolegyně z redakce).
Ať už zkusíte klasiku s vařenými vejci, okurkou a cibulí nebo se pustíte do experimentů s bylinkami, jablky a hořčicí, po čerstvém chlebu namazaném škvarkovkou se jen zapráší!
Škvarková pomazánka na 3 způsoby
Na škvarky potřebujete: 1500 g vepřového sádla bez kůže, vodu
Na klasickou pomazánku: škvarky z 500 g sádla, ½ cibule, 2–3 kyselé okurky, 2 vařená vejce, lžíci plnotučné hořčice, stroužek česneku, sůl, pepř
Na rozmarýnovou: škvarky z 500 g sádla, 1 červenou cibuli, lžíci čerstvého rozmarýnu, ½ jablka, 2 stroužky česneku, sůl, bílý pepř
Na francouzskou: škvarky z 500 g sádla, lžíci kaparů, 2 jarní cibulky, 2 lžíce petržele, 1–2 lžičky dijonské hořčice, 1–2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup: Sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm (čím větší budou, tím déle se budou škvařit) a v co nejširším hrnci je podlejte asi čtvrt litrem vody. Za stálého míchání zahřívejte, až se vypeče dostatek tuku, aby škvarky stačilo míchat jen čas od času. V případě potřeby ještě přidejte vodu.
Na mírném ohni zahřívejte, až jsou škvarky pěkně zlatavé. Sádlo pak slejte, nechte trochu vychladnout a škvarky rozmixujte se solí a 3 stroužky prolisovaného česneku. Podle potřeby přidejte do směsi slité sádlo.
Já ji rozdělila na třetiny a každou ochutila jinak: první byla klasika s najemno nakrájenou cibulí, okurkami a vajíčky dochucená plnotučnou hořčicí a čerstvě mletým pepřem.
Redakčním favoritem se jednoznačně stala pomazánka se základem z červené cibule orestované na troše sádla a nadrobno pokrájeného jablka, kterou jsem ochutila čerstvým rozmarýnem a bílým pepřem.
Poslední variantu připravíte z nasekaných kapar, jarní cibulky, petržele, dijonské hořčice a čerstvě mletého pepře. Podle potřeby nastavte pomazánku trochou vyškvařeného sádla. Pokud budete dělat jen jeden druh, suroviny jednoduše vynásobte třemi.
- Zbylé sádlo si přelejte do čistých skleniček a nechte připravené v lednici na vaření a smažení.
- Pomazánku nastavte tvarohem nebo experimentujte s dalším ochucením. Z koření se hodí kmín, majoránka, bobkový list i paprika a přidat můžete nakládané cibulky či kozí rohy nebo harissu.
- Škvarky můžete kromě vody po chvíli podlít i mlékem, lépe se pak vyškvaří. Zbylé sádlo bude mít ovšem kratší trvanlivost.
Máte taky nějaký vychytaný recept na škvarkovku? Prozraďte ho ostatním čtenářům!