Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 220 °C. Oba druhy mouky, sůl, rovnou lžičku sody a cukr promíchejte v míse, můžete přidat i špetku vanilky.
02.
Přidejte kousek másla a zapracujte ho do mouky jako drobenku. Pak udělejte uprostřed důlek a do něj nalijte podmáslí. Vypracujte jednolité a téměř hladké těsto.
03.
Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rukama propracujte a pak z něj rukama vytvarujte asi 1,5 cm vysokou placku. Z té vykrajovátkem vykrájejte tvary, nejlepší jsou kruhovité nebo hranaté. Pokud vykrajovátko po ruce nemáte, použijte rádélko či nůž a těsto jen rozkrájejte.
04.
Sušenky klaďte s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 12–15 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
05.
Hotové scones můžete podávat s čerstvým ovocem, případně i bílým jogurtem, prokrojit a namazat máslem a marmeládou. Ovoce či rozinky můžete ale klidně přidat už do těsta.
Mezi sezonní ovoce teď patří jahody s rebarborou, takže určitě zkuste tyhle křehké koláčky. Nebo si dáte raději makovou roládu s tvarohovým krémem?