Článek
Postup
01.
Mléko zahřejte na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí a nechte asi deset minut vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Nebojte se kynutého těsta: 7 fíglů, s nimiž se vám vždy povede!
02.
Mouku se solí prosejte do mísy robotu a přisypte i cukr. Přidejte také vzešlý kvásek, máslo a vejce a vypracujte měkké a pružné těsto. Vytvarujte ho do koule, poprašte moukou a nechte asi hodinu kynout.
KYNUTÉ ROLKY SE SKOŘICÍ NEMAJÍ CHYBU
03.
Ke konci kynutí rozpusťte máslo na náplň a promíchejte ho s cukrem a skořicí. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte pekáček máslem.
04.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, propracujte a vyválejte na obdélník vysoký asi 1 cm. Potřete ho připravenou skořicovou směsí tak, aby na delší straně zůstaly asi 4 cm bez náplně. Z delší stany zaviňte těsto směrem k nenaplněné části a ostrým nožem nakrájejte na kolečka široká asi 1,5 cm. Kolečka přesuňte do pekáče spirálou nahoru a případně pokapejte zbylou skořicovou směsí.
PEČIVO Z KYNUTÉHO TĚSTA MŮŽE BÝT SLADKÉ I SLANÉ
05.
Pečte asi 20 až 25 minut, až šneky zezlátnou a rozvoní se. V mezičase utřete v misce suroviny na polevu a ještě horké šneky pomocí kuchyňského štětce vydatně potřete. Nechte zchladnout a podávejte.
Tip: Na polevu můžete zvolit jakýkoliv čerstvý sýr nebo jemný tvaroh. Cukr přidejte podle chuti, ale nezapomeňte, že i náplň je sladká. Určitě nevynechejte citronovou šťávu, bez ní nemá poleva to kouzlo!
Nechce se vám zadělávat kynuté těsto? Rolky a šneky můžete vyrobit rychlostí blesku z těsta listového. Zkuste špenátové šneky z listového těsta, mexické rohlíčky z listového těsta nebo skořicové šneky z listového těsta s mandlemi.