Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Originální pohoštění pro koledníky? Skořicové pomlázky!

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
15 pomlázek
  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 35 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy dejte mouku, vytvořte v ní důlek, nalijte do něj vlažné mléko a zasypte trochou cukru a rozdrobenými kvasnicemi. Nechte vzejít kvásek, přidejte máslo, žloutek a zbytek mléka. Vypracujte hladké nelepivé těsto, které nemusíte ani nechávat kynout.

02.

Z kousků těsta tvořte válečky, které po dvou proplétejte (kdo je – řekněme – pohodlnější, nemusí ani proplétat, nebude péct pomlázky, ale obyčejné tyčky).

03.

Pokládejte je na plech s pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejcem a sypte cukrem a skořicí. Pečte při 190 stupních Celsia 15 minut. Po vychladnutí na konce pomlázek važte pentličky a je hotovo!

Energetická hodnota celkem - 15 pomlázek
Energie12 919,77 kJ
Bílkoviny77,51 g
Tuky120,65 g
Sacharidy416,07 g
Sůl0,51 g
SAFA57,54 g
Vláknina18,75 g
Cukry55,91 g

Načítám