Článek
Postup
01.
Recept je skutečně velmi jednoduchý – nejnáročnější je smažení, kde si člověk musí dávat pozor na prsty, aby se nespálil. Začněte tím, že smícháte všechny sypké ingredience: hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a koření – kromě skořice a muškátového oříšku můžete přidat i špetku vanilky nebo kardamomu.
02.
Prošlehejte podmáslí s rozpuštěným máslem a vejcem a vmíchejte do sypké směsi. Hotové těsto je poměrně tuhé, tak nebuďte překvapení.
03.
V kastrolku s poklicí rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje – kobližky musí při smažení v oleji plavat, nesmí se dotýkat dna. Když olej začne jemně prskat, stáhněte plotnu na střední stupeň. Mezitím lžičkou z těsta ukrajujte kousky a v dlaních z nich tvarujte malé koule. Těsto se na ruce poměrně lepí, takže je lepší je mít potřené trochou oleje.
04.
Hotové kobližky klaďte do horkého oleje a dbejte, aby kolem sebe měly dostatek prostoru na osmažení ze všech stran. Naskládejte je na pánev a nechte asi 3 minuty smažit. Pak koblihy děrovanou naběračkou obraťte a dosmažte dozlatova z druhé strany. Vyjměte a nechte je okapat od přebytečného oleje na mřížce. Takto postupujte, dokud nemáte usmažené všechny – podle velikosti jich z naší dávky uděláte 12–15.
05.
Hotové kobližky poprašte moučkovým cukrem a klidně ještě teplé podávejte.
Smažené moučníky, to nejsou jenom koblihy a jejich různé varianty. Skvělé a oblíbené jsou taky vdolky s povidly a tvarohem, na konci masopustu se zase smaží boží milosti. A už jste zkoušeli neworleanské beignetky?