Hlavní obsah
3,6
(39)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Máte rádi koblihy? Příprava těch klasických kynutých může být zdlouhavá, ale tyhle s kypřicím práškem místo kvasnic budete mít hotové za chvilku. A jsou taky skvělé. O jejich chuť a vůni se totiž stará i voňavé koření.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 koblih
  • 250 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 90 ml podmáslí
  • 30 g másla
  • 1 ks vejce
  • 2 dl oleje
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Recept je skutečně velmi jednoduchý – nejnáročnější je smažení, kde si člověk musí dávat pozor na prsty, aby se nespálil. Začněte tím, že smícháte všechny sypké ingredience: hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a koření – kromě skořice a muškátového oříšku můžete přidat i špetku vanilky nebo kardamomu.

02.

Prošlehejte podmáslí s rozpuštěným máslem a vejcem a vmíchejte do sypké směsi. Hotové těsto je poměrně tuhé, tak nebuďte překvapení. 

03.

V kastrolku s poklicí rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje – kobližky musí při smažení v oleji plavat, nesmí se dotýkat dna. Když olej začne jemně prskat, stáhněte plotnu na střední stupeň. Mezitím lžičkou z těsta ukrajujte kousky a v dlaních z nich tvarujte malé koule. Těsto se na ruce poměrně lepí, takže je lepší je mít potřené trochou oleje. 

04.

Hotové kobližky klaďte do horkého oleje a dbejte, aby kolem sebe měly dostatek prostoru na osmažení ze všech stran. Naskládejte je na pánev a nechte asi 3 minuty smažit. Pak koblihy děrovanou naběračkou obraťte a dosmažte dozlatova z druhé strany. Vyjměte a nechte je okapat od přebytečného oleje na mřížce. Takto postupujte, dokud nemáte usmažené všechny – podle velikosti jich z naší dávky uděláte 12–15. 

05.

Hotové kobližky poprašte moučkovým cukrem a klidně ještě teplé podávejte.

Smažené moučníky, to nejsou jenom koblihy a jejich různé varianty. Skvělé a oblíbené jsou taky vdolky s povidly a tvarohem, na konci masopustu se zase smaží boží milosti. A už jste zkoušeli neworleanské beignetky?

Načítám