Článek
Postup
01.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, koření (tedy nastrouhaný muškátový oříšek a mletou skořici) a cukr.
02.
V jiné misce prošlehejte mléko s vejcem a rozpuštěným máslem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a pořádně promíchejte, až vznikne hladké jednolité těsto.
03.
V hlubokém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej – měla by ho být aspoň čtyřcentimetrová vrstva, aby se koblihy řádně prosmažily.
04.
Než se olej roztopí, vytvarujte si koblihy. Můžete je dělat jako úplně malé koblížky velikosti většího sousta a lžicí je sázet rovnou do horkého oleje, nebo jako klasické koblihy. Podle jejich velikosti je smažte z každé strany asi 2–3 minuty. Aby zůstaly hezky nafouknuté, smažte je z první strany pod poklicí.
05.
Cukr smíchejte se skořicí. Usmažené koblihy nechte na mřížce okapat od přebytečného oleje a pak je ještě teplé obalujte ve skořicovém cukru. Můžete podávat klidně ještě teplé!
Usmažit si můžete taky jablka v županu, klasické španělské churros máčené v horké čokoládě nebo vdolky s povidly a tvarohem.