Hlavní obsah
3,0
(300)

S klasickým drobenkovým koláčem se šťavnatým ovocem nemůžete šlápnout vedle – potěší klasiky i modernější jazýčky...

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Koláč
  • 225 g másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 4 ks vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 hrnky kompotovaného ovoce
Drobenka
  • 25 g másla
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
Poleva
  • 100 g čerstvého krémového sýru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
Článek

Postup

01.

Rozehřáté nebo dobře změklé máslo (není potřeba ho vážit, jen z 250g kostky nechte stranou asi dvě lžíce na drobenku) smíchejte s cukrem, postupně zašlehejte všechna vejce, vanilku, mouku a kypřicí prášek.

02.

Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte plátky kompotovaného (dala jsem broskve) nebo čerstvého sezonního ovoce.

03.

Z cukru, mouky, skořice, soli a zbylého másla udělejte drobenku, koláč jí posypte a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

04.

Z kostičky žervé a trochy moučkového cukru umíchejte polevu, podle potřeby trochu zřeďte mlékem. Polevou ozdobte vychladlý koláč a krájejte na řezy.

Jaký moučník podle vás chutná každému? Zkuste hrnkový koláč s tvarohem anebo hrnkový kefírový koláč s nadýchanou smetanovou polevou.

Načítám