Hlavní obsah
2,8
(447)
Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Černý vánoční kuba dostal své jméno podle zbarvení, jež získal od hřibů modráků, které se do něj obvykle přidávaly. Takový kuba je dobrota přímo nebeská! Skvělý je však i z jiných hub, využijte ty, co máte doma.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky majoránky
  • 2 špetky kmínu
  • 3 lžíce sádla
  • 400 g ječných krup
  • 5 stroužků česneku
  • 1 ks cibule
  • 50 g sušených hub
Článek

Pokud chcete kubu připravit jako vegetariánský pokrm, sádlo nahraďte rostlinným olejem. Naopak když chcete mít tento pokrm sytější, přidejte do něj uzené maso.

Postup

01.

Nejprve přendejte sušené houby do mističky a namočte je ve vlažné vodě. Klidně je trochu promačkejte a properte, aby pustily barvu i chuť. Cibuli nakrájejte nadrobno. Když už máte prkénko i nůž našpiněné, přikrájejte rovnou i česnek na malá kolečka.

02.

Připravte si větší kastrol, který naplňte vodou. Do vroucí vody nasypte kroupy a vařte je doměkka. Mělo by to trvat asi 20 minut, ale stejně bude lepší, když je před přecezením ochutnáte. Ve skutečnosti ani nemusejí být zcela uvařené, protože je nakonec budete ještě zapékat.

03.

Kroupy přeceďte a přesuňte se zpátky ke sporáku – na řadě je restování. V pánvi rozpalte sádlo a orestujte na něm cibuli a česnek.

04.

Přidejte celý kmín a vše ještě asi 6 minut restujte. Skončit musíte těsně před tím, než cibulka zhnědne. Z hub slijte vodu, přidejte je do pánve a smažte.

05.

Nakonec směs dochuťte majoránkou, solí, pepřem a vše v pánvi smíchejte s uvařenými kroupami.

06.

Už skoro hotového černého kubu rozdělte do zapékacích pekáčků či misek a pečte v předehřáté troubě na 180 °C ještě dalších 20 minut.

Jestli si nepotrpíte na klasiku v pohodě houbového kuby a dáváte přednost smaženému kapru a bramborovému salátu, máme recept i pro vás! A k Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Z padesáti nejlepších druhů si zajisté vyberete, dokonce i den před Štědrým dnem.

Načítám