Článek
Co dělat, pokud nemůžete dopřát potravinám chladničku? Můžeme vám poradit pár osvědčených a léty vyzkoušených fíglů. Žádný z nich ale samozřejmě neumožňuje nechat je na přímém slunci. Vždy je zapotřebí jim najít stín a co nejchladnější možné místo.
Maso do skla nebo utěrky
Maso můžete uvařit či upéci a následně zavařit do sklenic. Takto ošetřené vydrží v pohodě. Jestliže se vám nechce zavařovat třeba zbylou porci, potřete maso tukem a vložte do plastové krabičky, mělo by vydržet do dalšího dne. Například slaninu můžete vložit do sklenice a sterilovat, pak jí ani delší čas bez chladu neublíží.
Syrové maso nasolte a zalijte olejem – i jemu najděte, co nejchladnější místo můžete. Pokud je masa víc (ze syrového masa lze vyrobit i skvělý tatarák), naskládejte ho do hrnce, prosolte, prolijte olejem a proložte cibulí. Pak jen zakryjte pokličkou. Jednotlivé plátky nebo kus masa můžete také zabalit do utěrky, kterou jste před tím namočili do octa a pořádně vyždímali.
Maso můžete ponořit do mléka – mléko zkysne, ale to masu neuškodí. Pokud byste takto chtěli maso udržet déle než den, musíte mléko vyměnit a maso otáčet.
Uzeniny potřebují vzduch
Trvanlivé salámy bez ledničky vydrží, jen je ideálně zavěste tak, aby se mezi sebou nedotýkaly a ani o nic neopíraly a aby k nim měl přístup vzduch ze všech stran. Pokud už jsou načaté, pak řez potřete sádlem nebo omočte v mouce.
Máslo dejte do hrnečku
Pokud chcete máslo skladovat mimo lednici, ponořte ho pod vodu – můžete jej vložit třeba do hrnečku a ten pak otočit dnem vzhůru a postavit do misky se studenou vodou – zabráníte tak kontaktu másla se vzduchem a světlem a díky tomu vydrží déle. Vodu je zapotřebí často měnit.
Vejce neumývejte
Vajíčka snesou pobyt mimo chladničku ponořené do studené vody – ale pozor, rozhodně je neomývejte, tím je zbavíte ochranné vrstvy, a naopak jejich životnost zkrátíte. Trvanlivost trochu prodlouží, když jejich skořápku potřete sádlem. Hodí se i vědět, jaké chyby nedělat, abyste nedostali salmonelu.
Zeleninu a ovoce roste vodou
Zelenina vydrží i pokojovou teplotu, pokud bude mít dost vody. Stačí ji každý den pokropit nebo rozprašovačem postříkat. Mrkev a další kořenovou zeleninu stejně jako pórek zapíchejte do písku, který uchovává vlhkost. Při skladování ovoce a zeleniny ale nedělejte tyhle chyby!
Některé druhy zeleniny a ovoce se kazí daleko rychleji, pokud jsou pohromadě. Při zrání uvolňují etylén, který ostatním škodí. Největšími „výrobci“ etylénu jsou například jablka, rajčata, banány nebo hrušky. Na etylén, který právě tyto druhy vytvoří, jsou velmi citlivé třeba meruňky, květák, brokolice nebo pórek.
Bezpečná svačina do auta
Potřebujete si vzít jídlo na celodenní jízdu autem k moři? Můžete, ale vždy dbejte na to, abyste žádné jídlo nenechávali v autě odstaveném na slunci, kde je i přes 50 °C. Pak za jeho kvalitu nelze ručit.
Pokud to jde, pak všechno jídlo, které povezete, vložte předem do chladničky – třeba i sušenky nebo ovoce, které tam běžně nedáváte. Pokud je pak uzavřete do plastové misky s víčkem a zabalíte do alobalu, udrží si ještě nějaký čas svou teplotu.
Jestliže nemáte autochladničku, vložte potraviny do krabice nebo chladicí tašky, dejte ji do kufru nebo pod výfuk klimatizace u spolujezdce, kde je nejchladněji, a vložte do ní PET láhve s vodou, které jste nechali předem zmrznout – poslouží jako ochlazovače.
Ono není umění jen uchovat potraviny mimo chladničku, někdy je problém to zvládnout i s ní. Kazí se vám jídlo v lednici? Děláte tyhle chyby!