Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Koření dejte klidně víc, naopak citrusů můžete ubrat. My udělali sirup ne moc sladký (většinou se totiž na výrobu svařáku používají sladší vína), zato s intenzivní chutí citrusových šťáv.
02.
Cukr dejte spolu s kořením, zázvorem a citronovou kůrou (jen žlutou částí, bílá je hořká) do rendlíku.
03.
Přidejte citronovou i pomerančovou šťávu.
04.
Nyní vše alespoň 20 minut povařte a na závěr vmíchejte vanilku.
05.
Sirup sceďte a přelijte do lahvičky. Pak už stačí přidat asi lžíci sirupu do hrnku ohřátého vína a případně dosladit. Pokud nestojíte o nealko verzi, víno nikdy nevařte! Zkoušeli jsme svařák z bílého i červeného vína a chutnaly nám oba, tak se nebojte experimentovat – třeba přidat oblíbené sušené ovoce.
06.
Sirup vydrží dobrý minimálně dva až tři týdny, nejlepší je ho uchovávat v chladu.
Víte, jak udělat svařák z cideru?