Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Koření dejte klidně víc, naopak citrusů můžete ubrat. My udělali sirup ne moc sladký (většinou se totiž na výrobu svařáku používají sladší vína), zato s intenzivní chutí citrusových šťáv.

Sirup z těchto surovin vám vystačí nejméně na dvě láhve vínaFoto: Jakub Jurdič
02.
Cukr dejte spolu s kořením, zázvorem a citronovou kůrou (jen žlutou částí, bílá je hořká) do rendlíku.

Koření můžete dát podle chuti či zvykuFoto: Jakub Jurdič
03.
Přidejte citronovou i pomerančovou šťávu.

Místo citrusové šťávy lze dát i vodu, sirup sice nebude mít tak výraznou chuť, zato bude sladšíFoto: Jakub Jurdič
04.
Nyní vše alespoň 20 minut povařte a na závěr vmíchejte vanilku.

Vanilkový extrakt vmíchejte až po uvaření sirupuFoto: Jakub Jurdič
05.
Sirup sceďte a přelijte do lahvičky. Pak už stačí přidat asi lžíci sirupu do hrnku ohřátého vína a případně dosladit. Pokud nestojíte o nealko verzi, víno nikdy nevařte! Zkoušeli jsme svařák z bílého i červeného vína a chutnaly nám oba, tak se nebojte experimentovat – třeba přidat oblíbené sušené ovoce.

Hotový sirup stačí dle chuti smíchat s ohřátým bílým či červeným vínem a máte hotovo!Foto: Jakub Jurdič
06.
Sirup vydrží dobrý minimálně dva až tři týdny, nejlepší je ho uchovávat v chladu.

Díky kořeněnému sirupu si můžete svařené víno připravit kdykoli a ještě přesně podle sebeFoto: Jakub Jurdič
Víte, jak udělat svařák z cideru?