Článek
Korpusy z odpalovaného těsta můžete připravit den dopředu, uložte je do krabice a nechte v pokojové teplotě. Jsou chuťově neutrální a snesou i výrazněji ochucené náplně: můžete improvizovat a použít třeba zbytky pečeného masa, uzené ryby, ostřejší sýry a různá čatní – jenom myslete na to, že méně je někdy více a náplně nepřekombinujte. Já vám pro inspiraci nabízím tři svoje oblíbené variace.
Postup
01.
Na korpusy dejte do rendlíku vodu, máslo a špetku soli a přiveďte je k varu. Jakmile se máslo rozpustí a směs vře, vsypte najednou všechnu odváženou mouku a stáhněte teplotu. Vařečkou intenzivně míchejte, až se všechno spojí do hladké lesklé koule a na dně hrnce se vytvoří souvislý bílý povlak, potrvá to dvě tři minuty. Těsto odstavte a nechte zchladnout na teplotu těla. Více o tom, jak udělat odpalované těsto, aby se povedlo, čtěte zde.
02.
Předehřejte troubu na 200 °C. Do prochladlého těsta postupně zašlehejte elektrickým šlehačem vejce, další vždy přidejte, až se předešlé beze zbytku zapracuje. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na plech malé bochánky. Počítejte s tím, že se zvětší téměř trojnásobně, nechte tedy mezi nimi dostatečně velké rozestupy.
03.
Vložte do dostatečně předehřáté trouby a pečte asi 20–25 minut do zlatohnědé barvy, prvních 15–20 minut troubu neotvírejte. Po upečení propíchněte spodní část bochánků ostrým nožem, aby vyšly zbytky páry, a nechte na mřížce zchladnout.
04.
Na jednohubky s hovězí šunkou a křenovou pomazánkou utřete v míse lučinu s hořčicí, špetkou soli, pepře a čerstvým, najemno nastrouhaným křenem (křen přidávejte postupně a ochutnávejte, každý je jinak silný). Korpusy rozřízněte ostrým nožem a potřete křenovou lučinou. Přidejte kousek hovězí šunky, kolečko kyselé okurky a případně i trochu najemno nasekané čerstvé pažitky.
05.
Na jednohubky s roquefortem nejdřív v troubě nasucho krátce opečte pekanové ořechy (postačí jim dvě tři minuty při 180 °C), chuť se zvýrazní a budou krásně křupavé. Poté utřete v míse změklé máslo s rozdrobeným sýrem do hladké hmoty (když je pro vás takto připravená náplň příliš slaná a intenzivní, přidejte ke hmotě lžíci čerstvého sýra). Naplněné korpusy ozdobte kouskem čerstvého fíku a nasekanými opečenými ořechy.
Tip: Místo roquefortu můžete použít dostupnější nivu a jako chuťová tečka se hodí i drobné kostičky karamelizované hrušky.
06.
Na jednohubky s řepnou pomazánkou nastrouhejte najemno předvařenou řepu a nechte ji na sítku pořádně okapat, případně tekutinu pořádně vyždímejte. Okapanou řepu v míse promíchejte s čerstvým sýrem, přidejte sůl, pepř, špetku mletého kmínu a citronovou šťávu (a případně i kousek najemno nastrouhaného čerstvého křenu). Ochutnejte a případně dosolte a přikyselte podle své chuti. Ozdobte rukolou a kouskem ořechu (skvělé jsou krátce opečené pekanové ořechy jako u roquefortových jednohubek) nebo slunečnicovými semínky.