Hlavní obsah
3,6
(38)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Vědecké výzkumy potvrzují, co dávno věděly generace hospodyň: poctivý, dlouze tažený slepičí vývar má uzdravující sílu. Obrané maso se pak nejčastěji připravuje na paprice nebo v rizotu, ale skvělý je i tenhle opravdu tradiční recept na úžasnou zadělávanou slepici.

20 min.
Příprava
3 hod., 40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Silný slepičí vývar
  • 1 200 g slepice
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 ks pórku
  • 1 list bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 1 lžíce soli
Zadělávaná slepice k masu
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Slepici běžně seženete mraženou, ale radíme poohlédnout se ve farmářských prodejnách po čerstvém chlazeném kousku z menších chovů. Na silný vývar vám postačí polovina větší slepice, na jídlo pro čtyřčlennou rodinu vezměte celý kus. Slepici dobře omyjte a odstraňte zbytky peří a můžete se pustit do vaření. Sice to trvá dlouho, ale není to nic složitého.

Postup

01.

Omytou a očištěnou slepici rozčtvrťte, vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Zmírněte plamen na velmi slabý a posbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Řádně osolte, přidejte koření, přiklopte pokličkou a pomalu vařte – podle velikosti a stáří slepice klidně i dvě hodiny.

Tip: Vaření urychlíte, když použijete tlakový hrnec, maso bude měkké už zhruba za tři čtvrtě hodiny. Ale babičky a zkušení kuchaři tvrdí (a záleží jenom na vás, zda tomu budete věřit), že jenom při pomalém a dlouhém vaření slepice odevzdá vodě všechny posilující a uzdravující látky. Vývar bude mít také lepší a koncentrovanější chuť.

02.

Zhruba po dvou hodinách přidejte do vývaru očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu a vařte další hodinu, až bude maso měkké. Poté slepici vyjměte, vývar proceďte a s vařenou zeleninou naložte podle rodinných zvyklostí.

Tip: Když mám, přidám do vývaru i pár plátků čerstvého zázvoru a česnek.

03.

Na zadělávanou slepici rozehřejte ve větším kastrolu máslo na střední teplotu, přisypejte mouku a metličkou intenzivně míchejte asi minutu, jíška má být světlá. Zalijte hrnkem slepičího vývaru a dál intenzivně míchejte metličkou, abyste vše rozmíchali do hladké kaše, která v téhle chvíli už houstne. Přidejte další dva hrnky vývaru a dobře rozmíchejte. Jak se dělá správná jíška?

04.

Do omáčky přidejte špetku pepře a muškátového oříšku a na mírném plamenu zvolna vařte asi 15 až 20 minut, občas zamíchejte. V mezičase oberte maso ze slepice a nakrájejte ho na sousta.

Tip: Kdo má rád výraznější a navinulejší omáčky, přidá i dvě lžíce citronové šťávy a snítku tymiánu. Zkuste to!

05.

Obrané maso vložte do omáčky a prohřejte. Na závěr přilijte smetanu pro zjemnění a už jen krátce prohřejte. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou. Jako příloha se hodí jemné žemlové knedlíčky povařené ve vývaru, nadýchané karlovarské knedlíky nebo široké nudle.

Tip: Tohle je základní recept. Ke slepici můžete přidat i pár růžiček krátce povařeného květáku nebo spařený mražený hrášek.

Související témata:

Načítám