Článek
Slepici běžně seženete mraženou, ale radíme poohlédnout se ve farmářských prodejnách po čerstvém chlazeném kousku z menších chovů. Na silný vývar vám postačí polovina větší slepice, na jídlo pro čtyřčlennou rodinu vezměte celý kus. Slepici dobře omyjte a odstraňte zbytky peří a můžete se pustit do vaření. Sice to trvá dlouho, ale není to nic složitého.
CO ZAVAŘIT DO SLEPIČÍ POLÉVKY?
Postup
01.
Omytou a očištěnou slepici rozčtvrťte, vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Zmírněte plamen na velmi slabý a posbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Řádně osolte, přidejte koření, přiklopte pokličkou a pomalu vařte – podle velikosti a stáří slepice klidně i dvě hodiny.
Tip: Vaření urychlíte, když použijete tlakový hrnec, maso bude měkké už zhruba za tři čtvrtě hodiny. Ale babičky a zkušení kuchaři tvrdí (a záleží jenom na vás, zda tomu budete věřit), že jenom při pomalém a dlouhém vaření slepice odevzdá vodě všechny posilující a uzdravující látky. Vývar bude mít také lepší a koncentrovanější chuť.
02.
Zhruba po dvou hodinách přidejte do vývaru očištěnou a nahrubo nakrájenou zeleninu a vařte další hodinu, až bude maso měkké. Poté slepici vyjměte, vývar proceďte a s vařenou zeleninou naložte podle rodinných zvyklostí.
03.
Na zadělávanou slepici rozehřejte ve větším kastrolu máslo na střední teplotu, přisypejte mouku a metličkou intenzivně míchejte asi minutu, jíška má být světlá. Zalijte hrnkem slepičího vývaru a dál intenzivně míchejte metličkou, abyste vše rozmíchali do hladké kaše, která v téhle chvíli už houstne. Přidejte další dva hrnky vývaru a dobře rozmíchejte. Jak se dělá správná jíška?
04.
Do omáčky přidejte špetku pepře a muškátového oříšku a na mírném plamenu zvolna vařte asi 15 až 20 minut, občas zamíchejte. V mezičase oberte maso ze slepice a nakrájejte ho na sousta.
Tip: Kdo má rád výraznější a navinulejší omáčky, přidá i dvě lžíce citronové šťávy a snítku tymiánu. Zkuste to!
05.
Obrané maso vložte do omáčky a prohřejte. Na závěr přilijte smetanu pro zjemnění a už jen krátce prohřejte. Podávejte bohatě posypané zelenou petrželkou. Jako příloha se hodí jemné žemlové knedlíčky povařené ve vývaru, nadýchané karlovarské knedlíky nebo široké nudle.
Tip: Tohle je základní recept. Ke slepici můžete přidat i pár růžiček krátce povařeného květáku nebo spařený mražený hrášek.