Hlavní obsah

Šílené národní pochoutky: Od mravenčích vajíček po losí nos

Foto: Erickson Stock, Shutterstock.com

Foto: Erickson Stock, Shutterstock.com

Stejně jako pro většinu cizinců je velkou neznámou svíčková omáčka s knedlíkem nebo třeba makový koláč, řadu Čechů by jistě překvapily pochoutky, které se dají sehnat v zahraničí. Jaké tradiční speciality se servírují třeba v Thajsku nebo na Aljašce?

Článek

Teď je sice možné cestovat leda tak prstem po mapě, ale jídlo zajímá skoro všechny. A je zábavné a poučné se dozvědět, co si na talíř dávají lidé na jiném konci světa. Našli jsme nejšílenější tradiční jídla, která si vůbec dokážete představit. Je mezi nimi polévka z mravenčích vajíček i ptačí zárodky.

A jestli chcete vědět, co říkají naopak cizinci na česká tradiční jídla, podívejte se na pořad Jak nás vidí svět.

Oko tuňáka

Foto: PhilipYb Studio, Shutterstock.com

Většina lidí u nás konzumuje ryby bez očí (a většinou i bez hlavy), protože jim není příjemné, když na ně z talíře jídlo kouká. V Japonsku si ovšem můžete dát oči z tuňáka jako samostatný pokrm. Podávají se smažená, vařená nebo lehce podušená například se sójovou omáčkou. Jejich chuť prý připomíná vejce natvrdo. Pokrm se v Japonsku rozšířil v 90. letech minulého století a tvrdí se, že konzumace rybích očí má pozitivní vliv na inteligenciFoto: PhilipYb Studio, Shutterstock.com

Losí nos v aspiku

Foto: Profimedia.cz

Losí maso je oblíbené zejména na Aljašce a v severních částech Kanady, kde se dává třeba i na pizzu. Za velkou pochoutku je mezi místními považován losí nos. Jeho nasekané kousky se nejprve podusí s cibulí, česnekem a kořením, následně se povaří ve vývaru a poté se přidá želatina a hmota se nechá ztuhnout. Výsledek vzhledem připomíná Čechům dobře známou tlačenkuFoto: Profimedia.cz

Psí vývar

Foto: Profimedia.cz

Pro někoho je to zcela nepředstavitelné, ale nikoli pro Korejce. Pokrm jménem bosintang je polévka s psím masem – jeho konzumace má v korejské kultuře dlouhou historii. K přípravě vývaru se kromě psa používá cibule, pampeliškové listy, kopřivové listy a zahušťuje se sójovou pastou doenjang. Naporcované maso se následně servíruje a každý si ho zalije vývarem dle libosti. Věří se, že dokáže člověku dodat síluFoto: Profimedia.cz

Toxická houba

Foto: Profimedia.cz

Huitlacoche neboli kaviár Aztéků je populární mexická delikatesa. Jde o sněť kukuřičnou, což je patogen, který napadá kukuřici a ničí ji. Říká se, že huitlacoche připomíná chutí javorový sirup a vanilku, ovšem v překladu název znamená výkaly. Konzumace je potenciálně nebezpečná kvůli obsahu toxických látek, ale přesto se houby rostoucí na kukuřici v Mexiku konzumují: houbovou směsí s česnekem a chilli se plní například kukuřičné plackyFoto: Profimedia.cz

Smažené tarantule

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří mají strach z pavouků, určitě uvidí velké chlupaté členovce raději v tomhle nehybném stavu než živé, ale s ochutnáním by měl našinec asi problém. Smažené tarantule se servírují v Kambodži, kde se nejprve obalí v česneku, cukru a soli a následně se připravují ve woku. Někteří strávníci jejich chuť přirovnávají ke krabímu masuFoto: Profimedia.cz

Mravenčí polévka

Foto: Profimedia.cz

V Laosu, ale také v jižním Thajsku zpracují leccos. Třeba i mravenčí vajíčka. Připravují z nich tradiční polévku jménem tom kati kai mod daeng. Dává se do ní zelenina, vajíčka červených mravenců (jsou považována za nejchutnější), kokosové mléko a na závěr se přihodí i pár živých mravenčích jedinců. Jejich chuť je přirovnávaná ke krevetámFoto: Profimedia.cz

Drůbeží embryo

Foto: RDRBrust, Shutterstock.com

Tradičním asijským jídlem, které se vaří například na Filipínách, v Koreji nebo ve Vietnamu, je takzvaný balut, tedy kachní, popřípadě kuřecí, embryo. Obvykle jde o vejce, ve kterých se minimálně 14 dní nechal vyvíjet zárodek. Uvaří se ve vodě i s živým mláďátkem, které může mít už i zobáček a pařátky. Jde o vydatnou svačinu plnou bílkovin, která se na ulicích servíruje podobně často jako hot dog v AmericeFoto: RDRBrust, Shutterstock.com

Související témata:
Embryo

Načítám