Článek
To, co možná ještě v tuto chvíli považujete za odpad, může být příště vyhledávanou surovinou. Stačí si jen přečíst následujících pár tipů na využití běžného odpadu z kuchyně.
Slupky od banánů
Slupka od banánu je skvělým přírodním čističem kožených bot – lesknou se pak jako nové. Mimochodem – pokud z listů nějaké rostliny potřebujete setřít prach, vyzkoušejte to jednou udělat banánovou slupkou – budou se také krásně lesknout.
Vylouhované banány můžete položit i na zeminu, ale nevypadá to vábně, takže je spíš zakopejte ke kořenům, až budete sázet nové rostliny. Nakrájené slupky, poházené kolem růží, je chrání proti mšicím.
Slupky od banánů fungují i jako lék proti bradavicím – vystřihněte ze slupky kolečko a vnitřní stranou ho připevněte, například náplastí, k bradavici. Noste, dokud bradavice neodpadne.
Uleví v případě, že vás poštípou komáři nebo jiný hmyz – pak postižené místo přetírejte vnitřní stranou banánové slupky.
Vaječné skořápky
Vaječné skořápky nechejte velmi dobře vysušit na slunci nebo v troubě na plechu a použijte jako drenáž do truhlíků nebo květináčů. Mohou nahradit vrstvu kamínků nebo jiného materiálu.
Vaječné skořápky, dobře omyté a povařené nebo jinak teplem ošetřené, jemně rozemleté a rozpuštěné v citronové šťávě používaly naše babičky jako zdroj vápníku, v podstatě jako potravinový doplněk. Jestli jste si jisti čistotou vajec a jejich původem, můžete to také vyzkoušet.
Nadrcené vaječné skořápky lze použít i při mytí váz, termosek nebo jiných vysokých nádob. Dejte je pak na dno, zalejte trochou vody a pohybujte nádobou.
Kávová sedlina
Když už máte lógr nachystaný v kuchyni, vyzkoušejte ho i jako abrazivní přípravek na mytí hodně zašpiněných hrnců.
Ve spojení s trochou medu nebo v kokosovém oleji se změní lógr ve velmi účinný peeling celého těla.
Použijte kávovou sedlinu při mytí rukou – odstraní z nich nejen odumřelou kůži, ale i pachy, například po kuchání ryb.
Lógr rozsypaný okolo ovocných stromů údajně také účinně odpuzuje mravence od lezení na strom a zabraňuje šíření mšic.
Slupky z citronů
Slupky z citronu skvěle naleští nerezové povrchy – ať přímo otíráním nebo poté, co jste je namočili na den do vody – a tu pak použili jako leštidlo.
Jestliže kupujete bio kvalitu, tedy chemicky neošetřené citrony, lze slupku jen omýt, nakrájet, dát zamrazit a pak v létě používat do nápojů pro ochlazení a provonění.
Ohryzky a slupky z jablek
Z ohryzků si můžete vyrobit domácí jablečný ocet. Stačí je nalámat nebo nakrájet na kousky, dát do sklenice a přelít obyčejnou vodou – po vykvašení (asi po deseti dnech), kdy vše přecedíte, máte jablečný ocet.
Slupky omyjte, nakrájejte na kousky a usušte – pak je stačí přelít vařící vodou a máte skvělý čaj. Podle odborníků má dokonce i léčivé účinky, pomáhá snížit krevní tlak. Sušené slupky mohou jako křížaly konzumovat všichni, kteří se snaží zhubnout, osahují prý látky, které jejich úsilí vydatně podpoří.
Dužina z odšťavňovače
Převážně zeleninovou dužinu můžete využít i pro zahuštění polévek nebo omáček, jen ji musíte zpracovat včas (během pár hodin), aby nezhnědla. Hodí se například i do mletého masa na karbanátky.
Vyzkoušejte ji dát to ohnivzdorné misky, promíchat s pudingem a zapéct – na vrch můžete dát vrstvu ušlehaných bílků. Vyrobíte tak jednoduchý a zdravý dezert.
Pomocníci v kuchyni
Znáte další využití pro kuchyňské zbytky? Rozhodně nám je napište!