Hlavní obsah
3,2
(122)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Anglická klasika v podobě zapečeného masa zvaná shepherd’s pie je velmi oblíbená. Není divu, pastýřský masový koláč pokrytý bramborovou kaší je totiž chuťově opravdu impozantní. Neváhejte a pusťte se do příprav, prázdné talíře vám budou odměnou.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Ragů
  • 2 ks mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nového koření
  • 3 listy bobkového listu
  • 650 g hovězího mletého masa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 400 g rajčat
  • 150 ml tmavého piva
  • 250 ml hovězího vývaru
Kaše
  • 650 g brambor
  • 30 g másla
  • 80 ml smetany
  • 80 g vyzrálého čedaru
  • 2 ks žloutků
  • 1 trochu soli
Na potření
  • 1 ks žloutků
Článek

Postup

01.

Mrkev a řapíkatý celer očistěte a osmahněte na rozehřátém oleji. Poté přidejte nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Vmíchejte nové koření a bobkový list.

02.

Společně vše orestujte a vložte mleté maso. Osolte, opepřete a přidejte snítky tymiánu. Když je maso orestované, vmíchejte rajčatový protlak a loupaná rajčata. Směs prohřejte a podlijte pivem. Přilijte část vývaru a na mírném ohni vařte doměkka asi 40 minut. V případě potřeby dolévejte zbylým vývarem.

03.

Mezitím si uvařte brambory, slijte je a rozmačkejte. Postupně k nim přidejte rozpuštěné máslo, ohřátou smetanu, nastrouhaný sýr a dva žloutky. Osolte a pečlivě vymíchejte či vyšlehejte do kaše.

04.

Z masové směsi vyjměte snítky tymiánu a bobkový list. Ragú rozprostřete do zapékací mísy a zakryjte bramborovou kaší. Kaši potřete žloutkem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Zapékejte přibližně 20 minut dozlatova.

Vyzkoušejte také skvělé křupavé taštičky plněné mletým masem!

Související témata:

Načítám