Článek
Existuje spoustu druhů a tvarů kapusty a některé z nich pěstovali už lidé ve starověkém Egyptě. Přestože na ni možná nemáte ze školních jídelen ty nejlepší vzpomínky, neměli byste na tuhle zeleninu zanevřít. Je nesmírně zdravá, plná antioxidantů a stojí pár korun.
1. Vyšší imunita
Kapusta růžičková (zvaná někdy jako kapustička), hlávková i kadeřavá se řadí mezi košťálovou zeleninu. Vyznačuje se množstvím zdraví prospěšných látek, a to vyšším než třeba tolik opěvované avokádo. Významný je především obsah vitaminů C a K. Dokonce vitaminu C má v sobě kapusta přibližně třikrát víc, než je ve stejném množství pomeranče.
Kapusta dále obsahuje vitaminy ze skupiny B a E, kyselinu listovou a také vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo a sodík. Díky této sestavě nesmírně posiluje imunitu a zabraňuje vzniku nemocí a zánětů v těle.
2. Silné srdce
Kapustu by měli ve větší míře jíst všichni, kdo mají potíže s cholesterolem či aterosklerózu. Obsahuje i vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. V jednom hrnku kapusty je až 121 mg omega-3 mastných kyselin a 92 mg omega-6 mastných kyselin, které cholesterol snižují a tím chrání srdce.
Pozor by si však na kapustu měli dát lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve. Ve větší míře by pro ně mohla být nebezpečná.
3. Menší riziko smrtelných chorob
Brukvovitá zelenina, včetně kapusty, se vyznačuje vysokým obsahem antioxidantů, které pomáhají eliminovat nebezpečné látky v našem těle. Tyto tzv. antioxidanty účinně bojují proti volným kyslíkovým radikálům, jež mohou přispívat k onemocněním, jako je rakovina, choroby srdce a cév a nemoci nervového systému, jako například Parkinsonova choroba. Kapusta dále obsahuje glukosinoláty, což jsou látky odpovědné za charakteristickou vůni a ostrou chuť brukvovité zeleniny a zároveň mají prokázané protinádorové účinky.
4. Snazší hubnutí
Budete-li konzumovat kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete. Skvělý efekt má na trávení nejen obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje.
5. Zdravé klouby
Významný je v kapustě i obsah minerálních látek, především draslíku, vápníku a fosforu. Vápník z kapusty je důležitým zdrojem pro lidi, kteří z nejrůznějších důvodů nekonzumují mléčné výrobky. Kapusta obsahuje i hodně bílkovin, což je základní stavební jednotka organismu. Budete-li jíst kapustu, ochráníte i své klouby, kosti a svaly a podpoříte jejich obnovu a regeneraci.
6. Bystrý zrak
Kapusta se ale příznivě podepíše také na vašem zraku, neboť obsahuje i antioxidant lutein, který se koncentruje v oku na sítnici a posiluje obranný systém oka. Jeho nedostatek může způsobit potíže s očima a zvyšuje se riziko vzniku šedého zákalu a dalších degenerativních očních chorob.