Hlavní obsah

Jak na kondici kloubů aneb Dělejte to, co milujete, a nenechte se zastavit

Foto: shutterstock.com

Jak podpořit kondici kloubů? Objevte široké portfolio péče o pohybový aparátFoto: shutterstock.com

Potřebujete podpořit kondici svých kloubů? Se stárnutím těla zcela přirozeně dochází i k postupnému opotřebování kloubů, které se může projevit nepříjemnými pocity a omezením při pohybu. Vliv na stav kloubů může mít také nadváha, jednostranné zatěžování nebo revmatické onemocnění. Co dělat, když ani zdravý životní styl nestačí?

Článek

Základem péče o klouby je dostatek vhodné tělesné aktivity a pravidelné kontroly u lékaře, při potížích kloubů (například po nezvyklé zátěži) naopak klid a chlazení. Léky proti bolesti je vhodné bez dohody s lékařem užívat pouze krátkodobě. Namáhané klouby však mohou potřebovat i jiný druh pomoci. Komplexní přípravky na klouby obsahují látky, které jsou tělu vlastní a tvoří hlavní složky chrupavky i mezibuněčné kloubní tekutiny.

Kloub ve správné kondici

Kloub je tvořen kloubní hlavicí jedné kosti a kloubní jamkou ve druhé. Obě jsou pak uzavřeny do kloubního pouzdra. Kontaktní plochy kostí pokrývá chrupavka. Kloub vytváří mezibuněčnou hmotu – synoviální tekutinu. Ta snižuje tření mezi chrupavkami a vyživuje je, čímž zajišťuje bezbolestný pohyb kloubu. Vlastní pohyb je pak uskutečňován pomocí šlach a svalů, které se upínají se ke kostem.

Foto: shutterstock.com

Při artróze dochází v místech nejvyššího zatížení kloubu k postižení kloubní chrupavky, která se zdrsňuje, ztenčuje a postupně mizíFoto: shutterstock.com

Týká se i mě problematika kloubů?

Při artróze dochází v místech nejvyššího zatížení kloubu k postižení kloubní chrupavky, která se zdrsňuje, ztenčuje a postupně mizí. Narušená kolagenová vlákna chrupavky tělo nestačí opravovat. Úbytek mezibuněčné hmoty rovněž přispívá k degenerativním změnám chrupavky. Kloub postupně ztrácí nejen tvar a deformuje se, ale ztrácí i svoji funkčnost. Bolesti kloubů začneme pociťovat, když dojde k rozvoji zánětu a k postižení okolních měkkých tkání (samotná chrupavka nebolí).

Foto: shutterstock.com

Ke vhodným pohybovým aktivitám patří například pravidelné cvičení a protahování, jako je jóga, pilates nebo strečinkFoto: shutterstock.com

Jak podpořit kondici kloubů?

Pokud chcete podpořit kondici kloubů, je důležitý zdravý životní styl, úprava pohybového režimu a v některých případech je ke zvážení i redukce hmotnosti. Myslete na to, že pokud je kloub v pohybu, chrupavka „nasává“ tvořící se mezibuněčnou hmotu jako houba, a je tak lépe vyživována. Pohyb navíc pomáhá udržovat v kondici svaly i kosti a přispívá k udržení správné hmotnosti. Ke vhodným pohybovým aktivitám patří například plavání, chůze, jízda na kole či pravidelné cvičení a protahování, jako je jóga, pilates nebo strečink. Nevhodné jsou naopak sporty s jednostrannou intenzivní zátěží, jako je tenis, squash, badminton či basketbal.

Objevte široké portfolio péče o pohybový aparát

Strava bohatá na živiny, jako jsou vitaminy, minerály antioxidanty, pomáhá chránit klouby a snižovat riziko zánětu. Vhodné je také zvýšit příjem potravin, které obsahují kolagen. Mezi takové patří například tlačenka, sulc či huspenina. Pokud však tyto pochoutky nepatří mezi vaše nejoblíbenější, nezoufejte. Kloubům prospívá rovněž doplňování hořčíku, který najdete v banánech, oříškách či v celozrnném pečivu. Kondici kloubů můžete také podpořit kvalitními doplňky stravy:

  • Dr. Max Collagen 2000 Active obsahuje vysoce kvalitní hydrolyzovaný kolagen Peptan® P 2000 HD typu I v kombinaci s vitaminem C, který napomáhá tvorbě kolagenu důležitého pro zdravé kosti, chrupavky a kůži.
  • Dr. Max Mobility Complex 6 Active přináší kompletní kloubní výživu. Obsahuje šest aktivních látek, které se přirozeně vyskytují v kloubních chrupavkách, vazech i šlachách, jako je glukosamin, chondroitin, MSM, hyaluronát sodný, kolagen typu II a vitamin C, který napomáhá ke správné tvorbě kolagenu pro správnou funkci kostí a chrupavek.
  • Dr. Max Complex Active Gel je chladivý masážní gel s glukosamin sulfátem, MSM, chondroitin sulfátem a boswelií.
Foto: drmax.cz
Více

Objevte široké portfolio péče o pohybový aparát. Dr. Max Collagen 2000 Active a Dr. Max Mobility Complex 6 Active jsou doplňky stravy. Dr. Max Complex Active Gel je kosmetický přípravekFoto: drmax.cz

Komerční sdělení

V rámci péče o klouby by se nemělo zapomínat na kloubní výživu. Ta by měla obsahovat především tři základní stavební složky kloubní chrupavky:

  1. Glukosamin se přirozeně vyskytuje v lidském těle. Slouží jako základní stavební složka kloubní chrupavky a jiných pojivových tkání – kostí, vazů a šlach.
  2. Chondroitin je jednou z hlavních složek mezibuněčné hmoty kloubních chrupavek.
  3. Kolagen je bílkovina vláknité struktury, která je základní stavební hmotou vazivové tkáně kloubů a šlach. Základem je tedy správná a vyvážená strava. Můžete využít i komplexní kloubní preparáty, které často obsahují důležité složky.

Pro koho je vhodná kloubní výživa?

  • Starší lidé
  • Lidé s nadváhou
  • Lidé s jednostranným pohybem, ale i s nedostatkem pohybu
  • Lidé s vadným držením těla, kloubními deformitami, po poranění či po operaci v oblasti kloubů

Které jsou další podpůrné látky pro kloubní výživu?

K dalším podpůrným a prospěšným složkám používaným pro výživu kloubů patří:

  • MSM neboli methylsulfonylmethan je zdrojem organicky vázané síry. Síra tvoří můstky, které vážou potřebné složky do struktury chrupavky.
  • Vitamin C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro správnou funkci kostí a chrupavek.
  • Extrakt z boswelie podporuje normální stav kloubů.
  • Mangan přispívá ke správné tvorbě pojivových tkání.
  • Hyaluronan sodný je přirozeně zastoupen v organismu, například v chrupavce nebo v mezibuněčné kloubní hmotě.
Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám