Hlavní obsah

Jak budovat a udržovat tělo v kondici v každém věku? Stačí jedno zaříkávadlo: Omega-3!

Foto: salutempharma.cz

Blahodárné účinky omega-3 mastných kyselin na mozek, oči a srdce jsou všeobecně známy a existují na jejich účinky stovky klinických studiíFoto: salutempharma.cz

Mnozí z nás si jistě vybaví scénu z filmu Obecná škola, jak maminka v podání Libuše Šafránkové nemilosrdně krmí rybím tukem syna Edu. Dnes si naštěstí můžeme dopřávat tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny v chuťově daleko příjemnější formě. Pokud hledáte elixír pro váš mozek, srdce, kosti, svaly i imunitu, právě jste jej našli. Jak omega-3 prospívají našemu tělu?

Článek

Omega-3 mastné kyseliny. Co to vlastně je?

Jsou přirozenou součástí každé naší buňky a mají esenciální vlastnosti. Znamená to, že si je lidské tělo neumí vyrobit samo a musí je získávat prostřednictvím stravy (nejlépe z tučných mořských ryb) nebo potravinových doplňků.

Jsme to, co jíme. Základem je správná strava

Hlavním problémem našeho jídelníčku je především extrémně nízký obsah omega-3, které se vyskytují hlavně v rybách. Jedním z klíčových ukazatelů je poměr omega-3 ku omega-6 nenasyceným mastným kyselinám. Ideální poměr těchto kyselin můžeme vyjádřit poměrem 1 : 3. Dosáhnout se ho ale daří podle všeho jen Japoncům, kteří konzumují vhodnou stravu. Průměrný poměr v české populaci je ovšem 1 : 15! Právě vysoký příjem omega-6 z rostlinných olejů, obilovin, ale také z masa či vajec způsobuje prozánětlivé prostředí v organismu vedoucí k rozvoji civilizačních onemocnění.

Anketa

Jak tělu doplňujete omega-3 mastné kyseliny?
Konzumuji hodně ryb. Nebo se o to alespoň snažím.
16,9 %
Nejjednodušší cestou jsou pro mě potravinové doplňky.
71,6 %
Nedoplňuji. Měl/a bych?
11,5 %
Celkem hlasovalo 599 čtenářů.

Rybu třikrát týdně? To nedávám…

Pro své zdraví bychom měli v rámci vyváženého stravování jíst minimálně třikrát týdně rybu. Ryba navíc musí být kvalitní, dostatečné tučná a správně připravená. Nejsilnější zdroj je v rybách syrových, tepelnou úpravou účinné látky ztrácí. Pokud se nám nedaří jíst rybu tak často, je ideálním řešením denní užívání rybího oleje.  Jedna lžička rybího oleje, jakožto denní dávka, odpovídá zhruba třem porcím (přes 0,6 kg) v severních mořích lovené tresky.

TIP: Oleje Möller’s jsou natolik dobře ochucené, že na samotné lžičce ani nepoznáte, že se jedná o rybí olej. Citlivější jedinci si mohou zvolit tobolky či malinové želé a případné rybí chuti se tak zcela vyhnout.

Foto: salutempharma.cz / Zpracování Seznam Brand Studio (Hana Prokopová)

Olej z divoké norské arktické tresky z moří LofotFoto: salutempharma.cz / Zpracování Seznam Brand Studio (Hana Prokopová)

Abrakadabra, omega-3! Přičarujte si silnou imunitu, zdravé srdce a lepší paměť

Spolu s podzimem přicházejí nachlazení, pochmurné nálady, ale i touha celkově podpořit svou kondici. A na začátku školního roku se o slovo hlásí také přes léto zlenivělý mozek. Omega-3 mastné kyseliny, které mají prokazatelně příznivý vliv na naše zdraví, se nacházejí v řadě potravin. K nejbohatším zdrojům patří tučné ryby jako makrela, sardinky, losos, pstruh, ančovičky sledi. Každodenním příjmem rybího oleje si však zajistíme pravidelnou dávku, kterou tělo potřebuje.

PotravinaObsah omega-3
Chia semínka5 050 mg na 30 g
Makrela4 580 mg na 100 g
Vlašské ořechy2 570 mg na 100 g
Möller’s olej z tresčích jater 2 400 mg na polévkovou lžíci (10 g)
Losos2 150 mg na 100 g
Ančovičky2 053 mg na 100 g
Sardinky1 480 mg na 100 g

Jak omega-3 kyseliny pomáhají našemu tělu?

  • Aktivizují a posilují imunitní činnost.
  • Přispívají ke zdravému fungování srdce a správné hladině cholesterolu v krvi.
  • Pomáhají udržovat správný krevní tlak.
  • Napomáhají správné funkci mozku a také zraku.
  • Posilují kosti i zuby.
  • Regulují hormonální systém, potlačují projevy deprese, zklidňují a zlepšují koncentraci.

TIP: Příznivého účinku se dosáhne při denním příjmu 250 mg DHA a EPA. Möller’s Omega-3 Rybí olej D+ s citronovou příchutí obsahuje již v jedné lžičce (dávce) 860 mg DHA a EPA.

Foto: salutempharma.cz

Möller’s používá k výrobě rybího oleje tresčí játra již od roku 1854. U tresek se tuk hromadí v játrech společně s vitaminy A a D, které jsou přirozenou součástí rybího oleje a společně s dalšími živinami přispívají k podpoře imunityFoto: salutempharma.cz

Od narození do stáří. Omega-3 potřebujeme celý život

Omega-3 potřebujeme pro správný rozvoj mozku a zraku již v těle matky. Pro děti od jednoho roku a dospívající je cennou látkou pro jejich správný růst a vývoj. V dospělosti nám omega-3 mimo jiné posiluje imunitu a ve stáří pomáhá podporovat paměť, zdravé srdce a krevní oběh. Můžeme tedy říci, že každodenní užívání omega-3 našemu tělu prospívá po celý život.

Fakta namísto slibů. Jak poznáte kvalitní olej?

Jedním z nejdůležitějších sledovaných parametrů je hodnota TOTOX (TOTal OXidation value). Stanovuje se jako hodnota čistoty rybího oleje. Hodnota TOTOX prémiového oleje Möller’s neboli hodnota „čerstvosti“ oleje (čím nižší, tím čerstvější) – se pohybuje v tom nejnižším rozmezí, což potvrzuje vysokou čerstvost oleje.

Hodnota TOTOX nad 26 je pro lidský organismus škodlivá. Prémiový olej Möller’s má hodnotu 4–6, což jej v současnosti řadí k nejčistším omega-3 produktům na světě.

Příběh olejů Möller’s Video: salutempharma.cz

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám