Článek
Omega-3 mastné kyseliny. Co to vlastně je?
Jsou přirozenou součástí každé naší buňky a mají esenciální vlastnosti. Znamená to, že si je lidské tělo neumí vyrobit samo a musí je získávat prostřednictvím stravy (nejlépe z tučných mořských ryb) nebo potravinových doplňků.
Jsme to, co jíme. Základem je správná strava
Hlavním problémem našeho jídelníčku je především extrémně nízký obsah omega-3, které se vyskytují hlavně v rybách. Jedním z klíčových ukazatelů je poměr omega-3 ku omega-6 nenasyceným mastným kyselinám. Ideální poměr těchto kyselin můžeme vyjádřit poměrem 1 : 3. Dosáhnout se ho ale daří podle všeho jen Japoncům, kteří konzumují vhodnou stravu. Průměrný poměr v české populaci je ovšem 1 : 15! Právě vysoký příjem omega-6 z rostlinných olejů, obilovin, ale také z masa či vajec způsobuje prozánětlivé prostředí v organismu vedoucí k rozvoji civilizačních onemocnění.
Anketa
Rybu třikrát týdně? To nedávám…
Pro své zdraví bychom měli v rámci vyváženého stravování jíst minimálně třikrát týdně rybu. Ryba navíc musí být kvalitní, dostatečné tučná a správně připravená. Nejsilnější zdroj je v rybách syrových, tepelnou úpravou účinné látky ztrácí. Pokud se nám nedaří jíst rybu tak často, je ideálním řešením denní užívání rybího oleje. Jedna lžička rybího oleje, jakožto denní dávka, odpovídá zhruba třem porcím (přes 0,6 kg) v severních mořích lovené tresky.
TIP: Oleje Möller’s jsou natolik dobře ochucené, že na samotné lžičce ani nepoznáte, že se jedná o rybí olej. Citlivější jedinci si mohou zvolit tobolky či malinové želé a případné rybí chuti se tak zcela vyhnout.
Abrakadabra, omega-3! Přičarujte si silnou imunitu, zdravé srdce a lepší paměť
Spolu s podzimem přicházejí nachlazení, pochmurné nálady, ale i touha celkově podpořit svou kondici. A na začátku školního roku se o slovo hlásí také přes léto zlenivělý mozek. Omega-3 mastné kyseliny, které mají prokazatelně příznivý vliv na naše zdraví, se nacházejí v řadě potravin. K nejbohatším zdrojům patří tučné ryby jako makrela, sardinky, losos, pstruh, ančovičky a sledi. Každodenním příjmem rybího oleje si však zajistíme pravidelnou dávku, kterou tělo potřebuje.
Potravina | Obsah omega-3 |
---|---|
Chia semínka | 5 050 mg na 30 g |
Makrela | 4 580 mg na 100 g |
Vlašské ořechy | 2 570 mg na 100 g |
Möller’s olej z tresčích jater | 2 400 mg na polévkovou lžíci (10 g) |
Losos | 2 150 mg na 100 g |
Ančovičky | 2 053 mg na 100 g |
Sardinky | 1 480 mg na 100 g |
Jak omega-3 kyseliny pomáhají našemu tělu?
- Aktivizují a posilují imunitní činnost.
- Přispívají ke zdravému fungování srdce a správné hladině cholesterolu v krvi.
- Pomáhají udržovat správný krevní tlak.
- Napomáhají správné funkci mozku a také zraku.
- Posilují kosti i zuby.
- Regulují hormonální systém, potlačují projevy deprese, zklidňují a zlepšují koncentraci.
TIP: Příznivého účinku se dosáhne při denním příjmu 250 mg DHA a EPA. Möller’s Omega-3 Rybí olej D+ s citronovou příchutí obsahuje již v jedné lžičce (dávce) 860 mg DHA a EPA.
Od narození do stáří. Omega-3 potřebujeme celý život
Omega-3 potřebujeme pro správný rozvoj mozku a zraku již v těle matky. Pro děti od jednoho roku a dospívající je cennou látkou pro jejich správný růst a vývoj. V dospělosti nám omega-3 mimo jiné posiluje imunitu a ve stáří pomáhá podporovat paměť, zdravé srdce a krevní oběh. Můžeme tedy říci, že každodenní užívání omega-3 našemu tělu prospívá po celý život.
Fakta namísto slibů. Jak poznáte kvalitní olej?
Jedním z nejdůležitějších sledovaných parametrů je hodnota TOTOX (TOTal OXidation value). Stanovuje se jako hodnota čistoty rybího oleje. Hodnota TOTOX prémiového oleje Möller’s neboli hodnota „čerstvosti“ oleje (čím nižší, tím čerstvější) – se pohybuje v tom nejnižším rozmezí, což potvrzuje vysokou čerstvost oleje.
Hodnota TOTOX nad 26 je pro lidský organismus škodlivá. Prémiový olej Möller’s má hodnotu 4–6, což jej v současnosti řadí k nejčistším omega-3 produktům na světě.