Hlavní obsah

Čokoládové království z Uherského Brodu dobývá svět. Pochlubit se může i gastronomickým Oscarem

Foto: cokoladovnajanek.cz

Česká čokoládovna Janek respektuje řemeslnou tradici, ctí vysokou kvalitu a nejraději za sebe nechává mluvit svůj čokoládový umFoto: cokoladovnajanek.cz

Patří mezi známá afrodiziaka, povzbuzuje mysl a jen s jedním kouskem se chuťové pohárky rozhodně nespokojí. Přesně taková umí být (ne)skutečná čokoláda Janek z Uherského Brodu. Tahle česká čokoládovna respektuje řemeslnou tradici, ctí vysokou kvalitu a nejraději za sebe nechává mluvit svůj čokoládový um.

Článek

„Od pondělí do pátku jsme vyráběli. O víkendech jsme jezdili na festivaly. V neděli o půlnoci jsme se vraceli a v pondělí v šest ráno začínali nanovo. Rekord má moje manželka, která jeden měsíc pracovala 363 hodin,“ vzpomíná Václav Durďák, zakladatel Čokoládovny Janek. Investovaná dřina a čas se však jejím zakladatelům vyplatila. Tenhle regionální výrobní startup, jehož sortiment se během několika let prosadil do celého Česka i na Slovensko, se chystá nejen expandovat, ale především stabilizovat čokoládovnu tak, aby byl prostor pro neustálé zvyšování nabídky v té nejvyšší kvalitě.

Čokoláda bez výmluv

Když vymýšleli jméno firmy, inspirovali se pověstí o Černém Jankovi. Ten údajně zachránil Uherský Brod při kuruckém obléhání. Vynechali přízvisko černý a název firmy byl na světě.

Pověst o Černém Jankovi zná každý Broďan

Když roku 1704 vpadli do města hordy kuruců, vypadalo to s městem bledě. Kurucký velitel však při nočním útoku dle jedné z pověstí zakopl o provaz, který visel ze zdi. Provaz byl od zvonu, který zvonil na poplach v případě nebezpečí. Lidé se probudili a nevítané návštěvníky z města jednou provždy vyhnali. Ve výklenku radniční věže stojí na památku postavička s černou tváří, která tahá za provaz a zvoní minutu před celou. Černý Janek se tak stal strážcem a symbolem Uherského Brodu.

Manufaktura, která si zakládá na ruční výrobě, se pořádně rozjela až během pandemie. Předtím šlo o malou firmu s obratem deset milionů korun, kterou tvořili tři zakladatelé Václav Durďák, jeho žena Aneta a Vlastimil Urbanec. Navázali na tradici první republiky. Česko patřilo mezi země s největším počtem čokoládoven a figurovalo v TOP třech světových velmocí na zpracování kakaových bobů. „Chceme navázat na silnou tradici, kdy lidé dokázali ocenit práci poctivého živnostníka,“ uvádí Václav Durďák.

Gurmánský Oscar – rozhoduje chuť, nic víc!

Kakaové boby z Madagaskaru, kokosový cukr a sušené mléko. S touto recepturou na mléčnou čokoládu uspěla Čokoládovna Janek před dvěma lety v prestižní soutěži Great Taste, která je přirovnávána ke gurmánské obdobě filmových Oscarů. „Porotci hodnotí produkty naslepo. Neznají jejich příběh ani složení. Řeší jen chuť,“ doplňuje Václav Durďák.

Většinu surovin získávají od lokálních výrobců blízko Uherského Hradiště. Například pálenku odebírají od lihovarníka Martina Žufánka, díky čemuž spatřila světlo světa absintová čokoláda. Káva pochází z pražírny Coffeespot, se kterou se Janek v letošním roce spojil. V zahraničí nakupují pouze kakaové boby, které získávají jak od prostředníků, tak přímo od farmářů.

Chuťové orgie z Čokoládovny Janek

Není čokoláda jako čokoláda. Poctivá čokoláda totiž naplní každý chuťový pohárek až po samotný okraj a pak se postupně rozplyne. Představte si čokoládového lanýže, který voní třeba po malinách a pekanových oříškách, nebo tabulku čokolády, která vám ukáže, jak čokoláda vlastně chutná.

Blíží se Vánoce, příchod Mikuláše. Možná si lámete hlavu, jak potěšit své kamarády, kolegy a klienty. V Jankovi moc dobře vědí, že čokoláda není jenom hořká či bílá, ale kousek té správné ingredience o vašem dárku řekne více než tisíce zbytečných slov. Potěšte své blízké kvalitní čokoládou s příběhem a precizním zpracováním.

Jankův malinový lanýž

Lanýž je delikatesa, která dobývá svět. V Čokoládovně Janek kvůli ní ale nemusíte do lesa a shánět čmuchací prase. Rozbalte a vychutnejte. Kombinace čokolády, mrazem sušených malin a pekanového ořechu za ty růžové prsty stojí.

Složení: tmavá i mléčná čokoláda (kakaová hmota, kakaové máslo, cukr, sušené mléko, přírodní vanilka, sójový lecitin), smetana, lyofilizované maliny (4 %), pekanové ořechy, R. Jelínek Malina Moravská

Postup výroby v Čokoládovně Janek: „Zahřejeme čokoládu, zalijeme horkou smetanou, přidáme přírodní malinu a ořech, pro trvanlivost a vůni trochu poctivé malinové pálenky a necháme odležet. Naporcujeme a ukoulíme jednotlivé lanýže. Lanýže obalíme v čokoládě, a ještě posypeme malinou.“

Křup a dobrou chuť!

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.
Související témata:

Načítám